OGNJENU JE POTREBNA NAŠA POMOĆ: Govor mu je nerazvijen, ima stereotipije, lepršanje rukama, hod na prstima i povremeno vrišti

Novosti online

19. 12. 2023. u 23:22

HUMANITARNA fondacija BUDI HUMAN - Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Ognjena Pantelića (2013).

ОГЊЕНУ ЈЕ ПОТРЕБНА НАША ПОМОЋ: Говор му је неразвијен, има стереотипије, лепршање рукама, ход на прстима и повремено вришти

Foto: Budi human

Ognjen je rođen u terminu, prirodnim putem, porođaj završen uz pomoć forcepsa.

Zbog usporenog razvoja, nerazvijenog govora i stereotipija  od 2016. godine leči se u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju “prof.Dr Cvetko Brajović” i u Klinici za decu i omladinu Instituta za mentalno zdravlje. Ustanovljene dijagnoze su autizam (F84.0 – Autismus puerilis) i mešoviti specifični poremećaji razvoja (F83 Disordines evolutionis specifici mixti).  

Hospitalizovan je i u IMZ u Lipovici dva puta, gde mu je sprovođen logopedsko- defektološki tretman. Takođe Ognjen ide i privatno na  logopedske i defektološke tretmane u Valjevu već osam godina i pohađa specijalnu školu, ali govor mu je i dalje nerazvijen, sporadično izgovori par reči, ima stereotipije, lepršanje rukama, hod na prstima i povremeno vrišti. U kolektivu više primećuje decu ali se igra sam, osetljiv je na buku i jake zvukove, povremeno je razdražljiv bez vidljivog razloga i autoagresivan, a na zabrane najčešće adekvatno reaguje. Pokušana je i procena opštih sposobnosti manipulativnim testom LEITER skala, ali Ognjen ne ostvaruje dovoljan nivo interakcije i sposobnosti za ovu vrstu procene jer ne razume instrukcije.  

Ognjenovi roditelji planiraju lečenje matičnim ćelijama u jednoj klinici u Turskoj za koje su im neophodna značajna finansijska sredstva koja nisu u mogućnosti samostalno da obezbede.

Sredstva su mu potrebna za lečenje matičnim ćelijama u inostranstvu, lekove, logopedske i defektološke tretmane, laboratorijske analize,specijalističke preglede,  kao i za putne troškove i troškove smeštaja.

Da Ognjen što pre progovori! Budimo humani!

Pomozimo Ognjenu!

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001725612-06

Uplatom na devizni račun:

160-6000001726376-42

IBAN:

RS35160600000172637642

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Foto: Budi human

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo