SVAKO SRPSKO SELO IMALO JE PIRAMIDE: Pored njih se palila vatra, a evo i zašto!

S.BABOVIĆ

03. 01. 2024. u 12:32

NISU samo Indijanci koristili dimne signale za komunikaciju, jer su to činili i stari Srbi, koji su živeli u razuđenim selima.

СВАКО СРПСКО СЕЛО ИМАЛО ЈЕ ПИРАМИДЕ: Поред њих се палила ватра, а ево и зашто!

Foto:S.Babović

Kako je izgledala prepiska uz pomoć vatre? Na svakom brdu ili manjem uzvišenju, poređale bi se grede, odnosno grane od javora ili bora, i to u obliku piramide. Pored "piramida" postavljala se burad napunjena sa katranom.

Kolekcionar i hroničar iz Kruševca napominje da bi u svakom selu jedan stanovnik bio zadužen da po potrebi dotrči do "piramide", namaže grane katranom i potpali ih. Usled sprecifičnog oblika konstrukcije, građa bi gorela sporo, ali sa mnogo dima, pa su se signali podizali visoko u nebo.

- Piramide su se koristile u slučaju neke uzbune, potrebe da se seljanima prenesu naredbe od vladara ili informacije o nadiranju neprijatelja i naravno, u slučaju prirodnih nepogoda - napominje Slobodan Nikolić. - Meštani bi znali da hitno moraju da dođu do poznatog zbornog mesta ili do kmeta, gde bi dobili potrebna obaveštenja.

Uzbunjivanje uz pomoć "piramide" od granja zadržalo se dugo u srpskom narodu, upravo na selima, gde su svetlosne i zvučne naprave, telefoni i sirene pristigli kasnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)