SNEG ĆE NOĆAS ZAVEJATI OVE DELOVE SRBIJE: Ciklon nad našom zemljom - očekujte padavine

Novosti online

07. 01. 2024. u 21:44

NASTAVLjA se uticaj ciklona nad Srbijom sa centrom iznad juga Italije. Centar ciklona u toku noći premeštaće se prema Jonskom moru. U Srbiji je danas bilo oblačno sa kišom, a jutro i pre podne bili su najtopliji deo dana, uz temperature od 8 do 12°C.

СНЕГ ЋЕ НОЋАС ЗАВЕЈАТИ ОВЕ ДЕЛОВЕ СРБИЈЕ: Циклон над нашом земљом - очекујте падавине

Foto: Tanjug/AP

Ove večeri u većem delu Srbije pada kiša, a obilnija je u centralnim i zapadnim predelima, u Podrinju, Kolubarskom okrugu, u Šumadiji i u Pomoravlju. Na višim planinama počeo je sneg, a ove večeri snežna granica na zapadu Srbije spustila se na 300 do 400 metara nadmorske visine. Vetar je u skretanju na severni.

Trenutne temperature kreću se od 1°C na severozapadu do 9°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu je 5°C. Kopaonik meri -1°C, Zlatibor 0°C, a Sjenica 2°C.

Vrlo brzo u toku večeri kiša će preći u sneg u svim nižim predelima zapadne Srbije i Podrinja, a kiša će preći u sneg u Bačkoj, kasnije tokom večeri i u ostalim predelima Vojvodine.

U drugoj polovini noći i pred rano jutro kiša će preći u sneg u većem delu Srbije, uz pad temperature na 0°C, samo će na jugu, jugoistoku i istoku i dalje padati kiša, uz temperature od 5 do 7°C.

Ove večeri jak sneg već uveliko veje u Bosni i u Hrvatskoj, uz formiranje snežnog pokrivača.

U ponedeljak u Srbiji oblačno i hladno sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača. Temperature će se kretati uglavnom od -2 do 1°C. Na jugu i na krajnjem jugoistoku Srbije i u Negotinskoj Krajini biće toplije, povremeno sa kišom i susnežicom, uz temperature od 3 do 7°C. Ovaj deo Srbije biće i tokom ponedeljka u toplijem sektoru ciklona i zato zbog kiše neće doći do formiranja snežnog pokrivača, dok se na planinama očekuje sneg.

U utorak se očekuje postepeno slabljenje, tokom dana i prestanak snega. U većini predela očekuje se i ledeni dan. Maksimalna temperatura kretaće se od -4 do 0°C, u Beogradu do -3°C.

Kada je reč o snežnom pokrivaču, u većini predela formiraće se snežni pokrivač od 1 do 10 cm, u zapadnim i centralnim predelima i u višim delovima Beograda od 5 do 15 cm, lokalno i više, a na planinama od 20 do 30 cm.

Već u sredu ciklon će biti nad Crnim morem, a u Srbiji se očekuje stabilizacija vremena i osetniji porast vazdušnog pritiska, zbog sve jačeg uticaja anticiklona sa zapada Evrope i Atlantika.

Od srede do kraja sledeće sedmice u Srbiji će biti suvo i uglavnom vedro, ujutro uz maglu i uz mraz, ponegde i jak.

Jutarnja temperatura biće od -10 do -2°C, lokalno ispod -10°C, a maksimalna dnevna oko 0°C, potom na samom kraju sedmice u blagom porastu, uz vrednosti od 0 do 5°C.

Oko 15. janauara očekuje se manje otopljenje, ali i naoblačenje sa padavinama. Temperature će se kretati do 6-7°C. Potom će biti malo hladnije, ali bez jačeg zahlađenja i uz česte padavine u obliku kiše, susnežice i snega, a takvo vreme biće u potpunosti sa kalendarom i našim prosečnim zimama.

Dakle, zahlađenje koje nas očekuje od noćas, nije ni nalik onom sa severa i istoka Evrope, već se očekuje jedna potpuna normalna i uobičajena zimska situacija. Nema mesta panici, samo se treba prilagoditi vremenskim uslovima.

Kako su temperature do danas bile i za 10-15 stepeni više od proseka za januar, Božić donosi zahlađenje, tako da će tokom sledeće sedmice maksimalne temperature biti u skladu sa kalendarom i oko prosečnih vrednosti, ponegde i koji stepen ispod.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)