U TRI KORAKA DO ĐAKA-RADNIKA: Danas ističe rok za prijavu poslodavaca za realizaciju dualnog obrazovanja

S. Bavović, V. Crnjanski Spasojević

15. 01. 2024. u 12:34

PRIJAVLjIVANjE poslodavaca za realizaciju dualnog obrazovanja za školsku 2024/25. godinu završava se danas. Kako je ranije saopšteno iz Privredne komore Srbije, poslodavci mogu da se prijave za neki od 83 obrazovna profila koji su u ponudi za narednu školsku godinu, a među njima je 10 novih zanimanja.

У ТРИ КОРАКА ДО ЂАКА-РАДНИКА: Данас истиче рок за пријаву послодаваца за реализацију дуалног образовања

Foto: Novosti

Država je sada prvi put obezbedila i polovinu novca za učeničke naknade, a procedura za prijavljivanje sadrži samo tri koraka: registracija na sajtu dualnoobrazovanje.rs, podnošenje zahteva za proveru ispunjenosti uslova za dual i prosleđivanje izjave o spremnosti za učešće u programu.

Državnu subvenciju za učeničke naknade dobiće samo firme koje obučavaju učenike za deficitarna zanimanja, kao što su poslodavci i tražili. U deficitarne spadaju npr. bravar, zavarivač, električar, keramičar, kuvar, pekar, poslastičar...

Iz Kruševca i Rasinskog okruga više od 200 učenika uključeno je u program dualnog obrazovanja, koji je zakonski regulisan od 2019. Đaci su donekle klupe zamenili praktičnom nastavom u fabrikama još tri godine ranije. U Regionalnoj privrednoj komori, koja je među pionirima duala u zemlji, podsećaju da ovaj sistem obrazovanja donosi benefite i đacima i poslodavcima. Đaci brže dolaze do posla, jer imaju radno iskustvo, dok se problem deficitarnih kadrova srećnije rešava kod poslodavaca.

Ovih poslednjih je 25 na nivou okruga i taj broj, izvesno, neće biti konačan.

Foto Shutterstock

 

- U toku je formiranje upisne politike i trudimo se da predočimo poslodavcima zbog čega je važno da se uključe u program, dok istovremeno predstavljamo pojednostavljenu proceduru za konkurisanje i akreditaciju i zakonske izmene, koje su stupile na snagu ove jeseni - kaže za "Novosti" Danijela Lazarević, stručna saradnica za edukaciju RPKK.

Pet srednjih stručnih škola je trenutno u dualu iz Rasinskog okruga. Četiri škole su iz Kruševca: Prva tehnička, Hemijsko-tehnološka škola, Ekonomsko-trgovinska, Politehnička "Milutin Milanković" i jedna škola iz Trstenika - Tehnička. Iskustva poslodavaca su pozitivna. Ovog proleća se u potrazi za novim kadrovima uključio i "Jugoprevoz".

- Akreditovali smo se za profil mehaničar motornih vozila, a u narednom periodu možda otvorimo poziciju za smer autoelektričara, to su naše realne potrebe, a potrebe su i na tržištu - naveo je ranije Miroslav Milošević iz AP "Jugoprevoz".

Među firmama koje su najduže u programu duala jeste EMS. I oni su okviru priprema za prethodnu školsku godinu aplicirali sa više od 20 mesta, a u Kruševcu su ostvarili saradnju sa Prvom tehničkom školom. Četri đaka obučavala su se za elektro-montera.

Šta će doneti nova školska godina, videće se vrlo brzo. Slobodnih mesta je više, a uvećana je i obavezna satnica đaka na "radnom mestu".

PLATA

POSLODAVCI kod kojih se đaci "školuju" dužni su da im uplate 70 odsto od minimalne mesečne zarade za petodnevnu radnu nedelju i osmočasovno radno vreme. Uredbom koju je nedavno donela Vlada Srbije, oni dobijaju dodatnu stimulaciju od 5.000 dinara.

- Procedura je pojednostavljena, više nije potrebno da u okviru akreditacije ispunjenost uslova za poslodavce bude dodatno kontrolisana, jer će se to činiti u okviru redovne inspekcijske kontrole - napominje Marija Bandić iz RPK Srbija. - Novina se odnosi i na povećan broj sati, koje učenik provodi na praktičnoj nastavi, sa šest do osam. Uvedena je i mogućnost da se stepenasto nadoknađuje učenički angažman, sve dok se ostvaruje najmanje 70 odsto minimalne cene rada po satu, za svaki sat proveden na učenju kroz rad.

Program dualnog obrazovanja prethodne decenije prošlo je, ili ga još pohađa oko 16.000 učenika, u 950 kompanija. Počelo je sa 40 prijavljenih poslodavaca, a svake godine javi se oko stotinu novih firmi, a i one stare uzimaju nove učenike. U programu je učestvovalo 186 škola. Istraživanja pokazuju da polovina učenika ostane da radi u struci, dok četvrtinu zaposle poslodavci kod kojih su bili na praksi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)