OSIM DOKAZA SA SAJMIŠTA, NAĐENI I DOKAZI IZ TOPOVSKIH ŠUPA: Javnosti će danas biti predstavljena pisma Bitija Berahe, ubijenog u Holokaustu

V.C.S.

26. 01. 2024. u 07:00

POVODOM obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, 27. januara, Muzej žrtava genocida će danas, u podne, po prvi put javnosti predstaviti nedavno pribavljena pisma Biti Berahe, trgovačkog zastupnika iz Beograda, stradalog u Holokaustu, kao i predmete iz njegovog ličnog fonda formiranog u Muzeju.

ОСИМ ДОКАЗА СА САЈМИШТА, НАЂЕНИ И ДОКАЗИ ИЗ ТОПОВСКИХ ШУПА: Јавности ће данас бити представљена писма Битија Берахе, убијеног у Холокаусту

FOTO: Arhiva novosti, Muzej žrtava genocida

Ova pisma, kako kažu kustosi, jedini su poznati epistolarni istorijski izvor u vezi sa prolaznim logorom u Topovskim šupama.

Do sada se mahom znalo o životu zatočenika u Judenlager Zemlin, logoru na Starom sajmištu, i to zahvaljujući četiri pisma Hilde Dajč. Hilda je postala simbol Holokausta u Srbiji, a život je tragično izgubila u dušegupki, na putu ka Jajincima. Njeni posmrtni ostaci pohranjeni su u okviru Spomen-područja Jajinci.

Pisma Hilde Dajč čuvaju se u Jevrejskom istorijskom muzeju i Istorijskom arhivu Beograda, a Muzej žrtava genocida sada im priključuje pet pisama koje je Biti Beraha slao iz nacističkog prolaznog logora za Jevreje i Rome, u beogradskim Topovskim šupama. Biti Beraha se izjašnjavao kao Srbin, Mojsijeve veroispovesti.

Foto: Muzej žrtava genocida

Pismo od 8. oktobra

Sva pisma su napisana na nemačkom jeziku, što znači da je Biti bio aškenaski Jevrej i da su njegovi preci naseljavali prostore centralne ili istočne Evrope. Upućena su njegovoj supruzi Rašeli Beraha-Kuhinka, koja je, kao i kćerka Perla, preživela rat.

Ne zna se kada je i gde Biti Beraha ubijen i pokopan. Pretpostavlja se da je stradao u novembru 1941, jer je poslednje pismo poslato 9. novembra, kao i da je pokopan u masovnoj grobnici u selu Jabuka, kod Pančeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!