DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA FEBRUAR: Ovakav početak meseca niko nije očekivao, a onda obrt od ovog datuma

Милица Шкорић
Milica Škorić

31. 01. 2024. u 10:00

U SRBIJI će početak februara biti topao sa temperaturama na lokalu čak do 18 stepeni Celzijusovih.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ФЕБРУАР: Овакав почетак месеца нико није очекивао, а онда обрт од овог датума

Foto I. Marinković

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu za Kurir da se u periodu od 1. do 10. februara očekuje slabljenje jutarnjih mrazeva (koji će biti lokalna pojava) i porast dnevnih temperatura.

- Minimalne vrednosti od -3 do sedam stepeni, a maksimalne u većini mesta od sedam do 15, a lokalno i do 18 stepeni Celzijusa. Priliv toplog vazduha iz regiona Sredozemlja i sa Pirinejskog poluostrva će biti intenzivan, što će usloviti znatno više temperature u odnosu na prosek u prvoj dekadi meseca - navode iz RHMZ i dodaju:

- Anticikloni su polja visokog vazdušnog pritiska koji uslovljavaju pretežno suvo i stabilno vreme. Kratkotrajni uticaj oslabljenih frontalnih zona iz srednje i istočne Evrope usloviće prolazne i slabe padavine samo: u četvrtak (1. februara) uveče na severu Srbije; tokom noći između četvrtka i petka, kao i u petak ujutro i pre podne (2. februara) u ostalim krajevima (uz malo snega na planinama), u ponedeljak (5. februara) pretežno na severu i istoku zemlje.

Ističu i da će u ostalim danima u prvoj dekadi februara biti suvo.

- Nakon 10. februara očekuje se promena osnovnog karaktera vremena. Jačanje ciklonske cirkulacije i priliv hladnijeg vazduha usloviće česta zahlađenja sa padavinama (i kišom i snegom), pa ponovo treba očekivati povremena stvaranja snežnog pokrivača i u nižim predelima, naročito u drugoj polovini meseca.

Česta naoblačenja usloviće mesečni suficit padavina - prognozira se između 40 i 70 mm u nižim predelima i oko 80 mm na planinama. U nizijama treba očekivati i do tri ledena dana sa najvećom verovatnoćom pojave između 15. i 20. februara.

BONUS VIDEO: ZAVEJAN AUTO-PUT KOD RUMSKE PETLjE: Kilometarske kolone u smeru ka Zagrebu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima