REDAK FENOMEN STIŽE U PETAK U SRBIJU: Jedni ga obožavaju, drugi mrze, a ovo nikako nemojte da radite

Novosti online

01. 02. 2024. u 12:27

U NOĆI između četvrtka i petka u Srbiji se očekuje mestimična kiša. Istovremeno, sa jugoistoka dolazi talas saharskog peska koji će zamutiti kišu koja će ostaviti tragove na automobilima i prozorima.

РЕДАК ФЕНОМЕН СТИЖЕ У ПЕТАК У СРБИЈУ: Једни га обожавају, други мрзе, а ово никако немојте да радите

Foto: Shutterstock/Ilustracija

U četvrtak posle podne Srbiju bi trebalo da zahvati front iz pravca Budimpešte, koji će doneti kišu u našu zemlju, koju, u zavisnosti od dela teritorije, možemo očekivati u noći između četvrtka i petka, kaže meteorološkinja "Juronjuz Srbija" Milena Ćirković.

- Ono što je karakteristično jeste da će se prolaskom tog fronta uspostaviti jugoistočno strujanje, što znači da će manja količina saharskog peska stići i do Srbije - objašnjava Ćirkovićeva.

Ovih dana ne perite automobile i prozore

Ona ističe da saharski pesak možemo očekivati već u petak u 18 časova.

- Prvo će zahvatiti područje Zapadne Srbije, odnosno jugozapadnog dela, a očekuje se da će u narednim satima zahvatiti jugoistok zemlje - navodi meteorološkinja.

Kako kaže "u pitanju je mala količina saharskog peska koja neće uticati na zdravlje ljudi, ali ćemo moći da primetimo zamućenost vazduha".

Ona naglašava da će kiša koja mestimično bude padala biti žute i prljave boje, pa se građanima preporučuje da ne planiraju pranje prozora i kola. To je takozvana prljava kiša.

Osim toga, procenjuje se da će talas saharskog peska brzo proći kroz Srbiju.

- On će vrlo brzo proći kroz Srbiju, pa već od subote možemo da očekujemo vedro i sunčano vreme koje će obezbediti dobru vidljivost, i tada saharski pesak neće biti prisutan u vazduhu - ukazuje Ćirkovićeva.

Pa ipak, u trenutku kada budu prisutne, čestice saharskog peska neće imati negativan uticaj po zdravlje ljudi.

- One utiču u mnogo većoj koncentraciji, tako što prave mikrooštećenja na organizmu, odnosno kada mi udahnemo te čestice, koje su nano veličine, one prave 'mikro rezove', pa smo usled toga više podložni infekcijama, jer mogu napraviti oštećenja na nozdrvi, plućima... - objašnjava Ćirkovićeva.

Pa ipak, prisustvo saharskog peska nema samo negativne posledice, jer kako kaže naša meteorološkinja, ovaj talas mogao bi da obraduje poljoprivrednike.

"Poljoprivrednici ga vole, jer čestice saharskog peska sadrže minerale, koji obogaćuju zemlju".

Očekuje se i visoko zagađenje vazduha

Uprkos saharskom pesku koji ćemo, kako je rečeno, ispratiti već prvog dana vikenda, Ćirkovićeva ističe da nas u narednim danima februara očekuje stabilno vreme, što će pogodovati zadržavanju štetnih materija koje će uticati na zagađenje vazduha.

- Dugo vremena ćemo biti pod uticajem anticiklona, što znači da se očekuje visok vazdušni pritisak koji podrazumeva maglu, slab vetar, tako da ja negde očekujem da će zagađenost vazduha u narednim danima, odnosno u prvim danima februara biti prilično velika - zaključuje meteorološkinja.

Podsetimo, već jutros u Srbiji je registrovano visoko zagađenje vazduha, a Beograd je bio šesti grad u svetu po visini aerozagađenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)