NEDELJNE “VEČERNJE NOVOSTI” DONOSE: Ko je kriv za Markale; Šta je cilj eksperimenta Maska sa čipovanjem čovečanstva (ISPRAVKA)

Novosti online

03. 02. 2024. u 20:00

"VEČERNjE NOVOSTI" u štampanom, nedeljnom izdanju istražuju aktuelne teme, objavljuju ekskluzivne priče i reportaže.

НЕДЕЉНЕ “ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ” ДОНОСЕ: Ко је крив за Маркале; Шта је циљ експеримента Маска са чиповањем човечанства (ИСПРАВКА)

Novosti

OTKRIVAMO

Tragom zločina iz knjige Steve Grabovca

DA LI ĆE NEKO DA ODGOVARA ZA ZVERSTVA U BOSANSKOM BRODU

Privatna arhiva

POVODI

Masakr u Sarajevu, 30 godina kasnije

NAPOMENA:

Portal Raskrinkavanje.ba skrenuo nam je pažnju na tvrdnje o krivici za Markale, svojom analizom koju prilažemo u nastavku:

"Sud je u utvrđivanju činjenica razmotrio nalaze "lokalnog istražnog tima koji je na dan eksplozije izašao na pijacu u 13:20 sati" i čija je "istraga trajala približno nedelju dana": sudsko veće razmotrilo je "zasebne izveštaje stručnih članova, između ostalih, balističara Mirze Sabljice, Hamdije Čavčića i Berka Zečevića". Sud je potom uzeo u razmatranje i izveštaje "vojnih posmatrača UN-a i članova tima 4. Francuskog bataljona UN-a" te nalaze još jednog tima UN-a koji je nastavio "ranije istrage (UN)" i bio ograničen "na analizu kratera i tehničke aspekte eksplozije".

U prvostepenoj presudi Galiću, izrečenoj 5. decembra 2003. godine, a koja je potvrđena odlukom Žalbenog veća u ovom predmetu iz 2006. godine, navodi se i da su istražitelji UN-a "razmotrili priče žrtava, predstavnika UN-a koji su na dan eksplozije bili u Sarajevu, te informacije o vojnoj opremi i položajima jedinica koje su dobili od ABiH i SRK-a". Izveštaj koji podnesen 15. februara 1994. utvrdio je da je "do eksplozije došlo 5. februara 1994, između 12:10 i 12:15 sati, na prepunoj pijaci u Sarajevu", da je "eksploziju prouzrokovala konvencionalna, fabrički proizvedena, minobacačka granata od 120 mm", te je ustanovio pravac iz kojeg je doletela minobacačka granata.

Sudsko veće je nakon toga većinom utvrdilo da je "minobacačka granata od 120 mm koja je 5. februara 1994. ispaljena na pijacu Markale i koja je ubila više od 60, a ranila više od 140 ljudi van razumne sumnje namerno ispaljena s teritorije pod kontrolom SRK-a", odnosno Vojske Republike Srpske".

Iz teksta su, takođe, uklonjene sporne tvrdnje.

Foto Profimedia

ANALIZA

Ukrajinci iščekuju Samit u Vašingtonu

KAKVE SU ŠANSE KIJEVA DA VEĆ U JULU UĐE U NATO

FOTO: AP/Tanjug

INTERVJU

Martin Zelner, lider Pokreta identitaraca

ZAŠTO SE AUSTRIJANCI U SOPSTVENOJ ZEMLjI OSEĆAJU KAO STRANCI

Privatna arhiva

ISTRAŽUJEMO

"Neuralink" i veštačka inteligencija

ŠTA JE SVE CILj MASKA U EKSPERIMENTU ČIPOVANjA ČOVEČANSTVA

Foto Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ:

- MODERAN ŽIVOT POČEO U VINČI: Kako će biti predstavljena neolitska kultura koja menja razumevanje razvoja čovečanstva

- TEROR PRIŠTINE: Otimaju novac za penzije i socijalu

- BEBU USMRTILO "SUVO DAVLjENjE": Komisija UKC Niš utvrđuje uzrok smrti novorođenčeta

- TRIJUMF BESMISLA I PORAZ UMETNOSTI: Miloš Biković izgubio ulogu u seriji HBO zbog ukrajinske hajke

- JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Srbija se ne može odreći dinara na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)