VATIKAN I PAPA DOBILI POTRESNA SVEDOČANSTVA: U akciji Pavelićevog dželata Viktora Tomića 1942. godine ubijeno 6.000 Srba

Jovanka Simić

11. 02. 2024. u 17:34 >> 17:38

ARHIVA Vatikana iz perioda Dru­gog svetskog rata raspolaže milionima dokumenata, svrstanih u 121 odeljak, odnedav­no je dopunjena knjigom dokumenata o stradanju Srba u Sremu od usta­ške ruke 1942. godine.

ВАТИКАН И ПАПА ДОБИЛИ ПОТРЕСНА СВЕДОЧАНСТВА: У акцији Павелићевог џелата Виктора Томића 1942. године убијено 6.000 Срба

Arhiv Vojvodine

Ovo svedočanstvo na engleskom jeziku Cri­mes of Ustashe (Viktor Tomics action in Srem 1942) priređivača Radovana Sremca u ediciji Arhiva Vojvo­dine, direktor ove no­vosadske institucije dr Nebojša Kuzmano­vić prosledio je krajem prošlog decembra na stotinak adresa, uklju­čujući i onu na kojoj stoluje vrhovni pogla­var Rimokatoličke cr­kve papa Franja.

Koverat sa nekoliko rečenica zahvalnosti i potpisom pape, stigao je krajem ove sedmice u Novi Sad:

"Njegova svetost papa Franja zamolio je Dr­žavni sekretarijat da prenese njegovu zahval­nost za poklon koji mu je poslat i za osećanja koja su podstaknuta ovom promišljenom prezentacijom."

Nesumnjivo, široku lepezu osećanja izaziva makar i letimično pre­listavanje knjige doku­menata o krvavoj akci­ji Pavelićevog dželata Viktora Tomića u leto 1942. godine kada je to­kom samo dva meseca, ponekad odlukom Tomi­ćevog Pokretnog prekog suda, a često i bez ika­kve formalne presude, u Sremu ubijeno oko 6.000 Srba.

Arhiv Vojvodine

Među njima i jedan od naših najvećih sli­kara Sava Šumanović, ponos srpske umetnosti 20. veka koju je u našu zemlju doneo iz Pariza, gde se usavršavao kod čuvenog učitelja anali­tičkog kubizma Andrea Lota. Šumanović je pre 82 godine najpre od­veden u zatvor u Srem­skoj Mitrovici, gde je mučen, a zatim streljan sa ostalim zarobljeni­cima.

Iz Srema, tokom Dru­gog svetskog rata u logo­re u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, prvenstveno u Jasenovac, odvedeno je i tamo stradalo 11.000 Srba i 2.000 Jevreja.

Arhiv Vojvodine

Da li će i koliko ova svedočanstva, sabrana u knjizi o žrtvama u Sremu doprineti rasvetljava­nju uloge tadašnjeg pape Pija Dvanaestog i nadbi­skupa Alojzija Stepinca u zločinima nad Srbima, Jevrejima i pripadnici­ma drugih nacija u NDH - pokazaće vreme.

Dr Kuzmanović sma­tra da je prošlo vreme kada su arhivski doku­menti decenijama, vo­ljom ideologija, pred­stavljali mrtvo slovo na papiru i mada nado­hvat ruke, dugo ostajali van domašaja javnosti.

Arhiv Vojvodine

- Istina o strada­njima Srba teško se u prošlosti probijala u svet. Dobra strana interneta i društvenih mreža jeste i moguć­nost da se danas publi­kovana svedočanstva mogu pronaći i čita­ti na bilo kojoj tački planete. Na ustanovama poput Arhiva Vojvodine je odgovornost da mak­simalno iskoristimo prednosti novih tehno­logija, da dokumentova­no plasiramo istinu o zločinima nad našim narodom - kaže direk­tor Arhiva Vojvodine.

Galerija "Sava Šumanović" Šid

 

Stoga, u poslednjih nekoliko godina, ko­liko je na čelu ove ustanove, Kuzmanović je štampao i odaslao stotine knjiga - doku­menata Kongresnoj bi­blioteci i Muzeju Ho­lokausta u Vašingtonu i sličnim institucija­ma u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Austriji, Slovačkoj...

Arhiv Vojvodine

Dve knjige i molitva

PISMO zahvalnosti, koje je stiglo vojvođanskom Arhivu iz Vatikana ovih dana, treće je u poslednjih pet godina. Godine 2019, kada je pro­nađen autentičan dosije o ustaškim zločinima u kojem je bilo i pismo jednog Hrvata upućeno nadbiskupu Stepincu o zločinima, Arhiv je ob­javio dve knjige - "Ustaška zverstva" priređivača Milana Koljanina i "Gudovac 41: put zločina" (priređivač Kuzmanović). Obe su poslate papi. U oba navrata stigao je i odgovor:

"Njegova svetost zahvaljuje i poručuje da će vas se setiti u svojim moli­tvama i moliće se Bogu da vas blagoslovi snagom i mirom."

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove