PAPRENO: Pogledajte koliko koštaju pripreme za polaganje male mature - cene idu do nerealne sume

Lj. Begenišić

13. 02. 2024. u 07:00

PRIPREME za polaganje male mature uveliko su u toku, iako je do završnog ispita ostalo još nekoliko meseci. Da bi se osmaci što bolje spremili, savet stručnjaka je da na vreme počnu da se pripremaju, a na njima je samo da odluče koji će od nekoliko ponuđenih načina izabrati.

ПАПРЕНО: Погледајте колико коштају припреме за полагање мале матуре - цене иду до нереалне суме

zagrevanje Za upis u gimnazije moraju da sakupe najmanje 90 poena, Foto N. Skenderija

A roditelji, u strahu da dete neće imati dovoljan broj poena da upiše neku "viđeniju" srednju stručnu školu ili gimnaziju, posežu za najskupljim načinom - uzimaju individualne privatne časove koji najviše i koštaju ili plaćaju pripremnu nastavu koju organizuju srednje škole, za šta, takođe, treba izdvojiti ozbiljan novac.

Troškovi su od 77.000 dinara za tri predmeta - srpski, matematika i izborni predmet i toliko treba izdvojiti za organizovanu pripremnu nastavu po gimnazijama, do 180.000 dinara koliko "koštaju" privatni časovi.

Međutim, mnogi nastavnici, ali i roditelji, smatraju da je to "bacanje para" jer đaci imaju više mogućnosti da se potpuno besplatno spreme za malu maturu. Naime, sve škole su u obavezi da organizuju pripreme za maturu, a neki nastavnici već u septembru počnu sa radom. I gradske opštine, takođe besplatno, organizuju pripreme, a tu su još i zbirke sa brojnim zadacima koji se iz godine u godinu "vrte" na testovima. A i na sajtu Ministarstva prosvete postiji E-vežbaonica na kojoj ima 4.200 zadataka koji se rašavaju "na klik".

Uprkos ovim mogućnostima, mnogi roditelji posežu za plaćanjem časova, a pripremna nastava u jednoj beogradskoj gimnaziji košta 48.000 dinara i to za srpski i matematiku, a taj novac "pokriva" po 24 dvočasa iz ova dva predmeta. Dodatno se plaćaju časovi iz trećeg predmeta (biologija, geografija, istorija, hemija, fizika), koji je dete odabralo, a cena za jedan predmet je 26.400 dinara. Na časovima se obnavlja gradivo od petog do osmog razreda, predavači su profesori beogradskih gimnazija, rad je u grupama od po 15 učenika.

Foto Printskrin

Privatni časovi su skuplji, cena jednog časa od 45 minuta je 1.500 dinara. Obično se uzima najmanje 40 časova, pa računica pokazuje da za tri predmeta treba izdvojiti - 180.000 dinara.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da se privatni časovi uzimaju kako bi đaci "pokrili" rupe u znanju.

- Problem je što deca ne uče redovno, malo rade, pa imaju "rupe" u znanju, naročito kad je reč o prirodnim naukama, i onda ne mogu sami da se izbore sa pripremama za maturu - kaže Antić za "Novosti".

Zbog toga je, smatra on, potrebno bar 40 časova po jednom predmetu kako bi se prešlo gradivo od petog do osmog razreda. Međutim, da je malu maturu moguće spremiti bez velikog izdvajanja novca smatra Radoslava Mraović, direktorka OŠ "Radomir Putnik".

- Sedi, zagrej stolicu i nauči, to je moja poruka đacima, jer niko ih ne može naučiti, pa ni privatni nastavnici, ako oni sami ne uzmu da nauče - kaže ova direktorka za naš list. - Uzimanje privatnih časova je pomodarstvo, osmaci imaju mnogo mogućnosti da se sami spreme, a da roditelji ne bacaju novac.

Ova direktorka ističe i da maturanti iz "Putnika" postižu dobre rezultate na maloj maturi, da su među najboljim u državi i da ti rezultati nadmašuju prosek ocena u školi.

Foto promo

Sa ovim stavom slažu se i pojedini roditelji, koji uglavnom nisu zadovoljni rezultatima pripremne nastave koju organizju srednje škole i za koju izdvajaju ozbiljne sume novca.

- Nije se isplatilo, malo šta je naučio - kaže nam otac jednog osmaka koji pohađa ovu pripremnu nastavu. - Problem je što ih je mnogo u grupi, pa to liči na "običnu" nastavu. Nastavnici im objašnjavaju gradivo, daju domaće zadatke koje deca najčešće ne urade. Učinak je "mršav".

Kada je reč o bodovanju, učenik na maloj maturi može da osvoji najviše 40 bodova - po 14 iz srpskog i matematike i 12 iz izbornog predmeta. Iz škole može da donese maksimalno 60 poena i to ako je imao zaključene sve petice od šestog do osmog razreda. Da bi đak upisao školu ili gimnaziju na glasu potrebno mu je više od 90 poena, u zavisnosti od toga o kojoj je školi reč. Ono što slabiji učenici treba da imaju na umu jeste da im za upis u četvorogodišnju srednju školu treba ukupno najmanje 50 bodova. Inače, mala matura zakazana je za 17, 18. i 19. jun, a proba male mature je 22. i 23. marta.

Foto I. Marinković

Privatno bez rangiranja

DIREKTORKA Radislava Mraović ističe da maturanti iz OŠ "Radomir Putnik" postižu dobre rezultate na maloj maturi, da su među najboljim u državi i da ti rezultati nadmašuju prosek ocena u školi. Ona dodaje da jedan broj dece iz ove škole, njih između 10 i 20 odsto, upisuje privatne škole, njima broj bodova na maturi nije važan, jer se u privatnim školama deca ne rangiraju, pa to malo obara prosek na maturskom ispitu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024