ŠTA JE SA SNEGOM OVE GODINE? U petak 20 stepeni, a onda - šok prognoza srpskog meteorologa

Novosti online

20. 02. 2024. u 12:48

U SRBIJI će danas biti umereno i potpuno oblačno, mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima, a kako je najavio RHMZ, već u petak nas ponovo čeka 20 stepeni.

ШТА ЈЕ СА СНЕГОМ ОВЕ ГОДИНЕ? У петак 20 степени, а онда - шок прогноза српског метеоролога

Foto: Printskrin RTS/Milena Anđela/ilustracija

Prema najnovijoj prognozi meteorologa Nedeljka Todorovića, ovakvih vremenskih oscilacija je bilo i da biće ih tokom narednih godina.

- Ako uzmemo za Srbiju i Beograd, dosadašnju srednju mesečnu temperaturu, najtopliji februar je bio 1966. godine, a prosečna temperatura tada je bila 9,2 stepena. Dosadašnji deo februara, i ovo što čekamo do kraja, imaćemo novi rekord po srednjoj temperaturi. Posledica je to što je bilo malo mraza. Malo je bilo i snega ove godine i kada se sve sabere, a februar je ove godine bio topao, sa rekordnim srednjim temperaturnim vrednostima - kaže Todorović.

Dodaje i da se ljudski organizam navikava na velike razlike u temperaturi.

- Imate i dnevni raspon po 15-20 stepeni, posebno u prolećnim danima. U martu i aprilu postoji i ta veća amplituda u razlici, ali organizam se navikava i na to, nema potrebe da brinu građani. Gledajući na svet, Srbija je ušuškana i nema toliko ekstremnih vremenskih događaja. Mi smo ove zime imali blagu varijantu zime, decembar je bio ekstremno topao sa natprosečnom temperaturom. Mislim da ćemo da dostignemo i neki rekord po temperaturi za celu zimu - rekao je Todorović za "Prva TV".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Objasnio je i da se snežni pokrivač na Kopaoniku ove godine uglavnom držao na oko 25 centimetara, a taman kad se očekivalo da se poveća, visoka temperatura je to prepolovila.

Sneg u martu?

- Mučiće se postojeći sneg da se održi. Na Zlatiboru nema snega u delu gde su hoteli. Narednih 10 dana ostajemo u toploj varijanti vremena, maksimalne temperature biće iznad proseka. U Beogradu neće biti ni jutarnjeg mraza, biće pomalo kiše. Februar je skroman po količini padavina. Najverovatnije je da će u martu da krene toplo vreme.

Prema njegovim prognozama, nema naznaka većih klimatskih promena.

- U narednim mesecima može da se desi neka epizoda kiša, ali niko živi ne zna to sa sigurnošću. Prethodne dve zime najviši snežni pokrivač bio je početkom aprila, što je zanimljivo. Ove promenljive epizodice su normalne, nema naznaka nekim većim klimatskim promenama - objasnio je meteorolog Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024