I OVO LETO BIĆE PAKLENO: Detaljna sezonska prognoza za narednih pola godine, evo kakvo nas vreme očekuje

Novosti online

24. 02. 2024. u 09:04

GODINU za nama i prva dva meseca 2024. obeležile su temperaturni rekordi, temperature vazduha iznad proseka i veoma blagi zimski meseci, a prema sezonskoj vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) i ovogodišnje proleće i leto biće u znaku natprosečno toploog vremena i toplotnih talasa, naročito u julu.

И ОВО ЛЕТО БИЋЕ ПАКЛЕНО: Детаљна сезонска прогноза за наредних пола године, ево какво нас време очекује

FOTO: Arhiva novosti

Kako su i ranije za „Blic“ objasnili klimatolozi i meteorolozi, klimatska kriza je verovatno dovela do povećanja temperature širom naše planete, i trend porasta temperature traje već 20-30 godina. Evo kako će to uticati na vremenske prilike u našoj zemlji narednih meseci.

Topliji i vlažniji mart

Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi RHMZ mart 2024. u većem delu Srbije biće topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini topliji i vlažniji. Mogući su slabi ili umereni jutarnji mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 1.4 stepeni.

U Beogradu i široj okolini vrednost srednje minimalne temperature biće oko 5.6 stepeni. Srednja maksimalna temperatura imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko 1 stepen.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura oko 13.4 stepeni. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 6 mm višim, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina u martu iznosiće oko 47 mm.

I april 2024. topliji

Ovogodišnji april biće topliji i prosečno vlažan. U prvoj dekadi meseca moguća je pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

Srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 1 stepen. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2 stepena.

Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1 do 2 stepena. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 19.3 stepena.

Foto: Nenad Živanović

Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 2 mm nižim od višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina biće oko 54 mm.

Majske kiše i toplo vreme

U većem delu Srbije maj će biti prosečno topao i prosečno vlažan, a u jugoistočnoj Srbiji biće prosečno topao i vlažniji.

Srednja minimalna temperatura imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 0.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura biće oko 13.5 stepeni. Srednja maksimalna temperatura u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 0.2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom maja biće oko 24.1 stepen. Mesečna suma padavina u većem delu Srbije tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 2 mm nižim, a u jugoistočnoj Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 57 mm.

Jun topliji od proseka

Jun će u većem delu zemlje biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini se očekuje da bude topliji i malo suvlji.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku će biti biti viša za oko 0.6 stepeni od proseka.

U Beogradu i široj okolini će vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biti oko 16.9 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 27.4 stepeni.

Foto: D. Milovanović

Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 5 mm nižom u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će biti ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima proseku oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

Toplotni talasi u julu

Prema prognozi RHMZ, u julu je moguća pojava toplotnih talasa. Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko 0.7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura vazduha biće oko 19.0 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 30.3 stepeni.

Srednja mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 7 mm nižim od proseka. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina biće oko 34 mm.

Nastavak vrelog leta u avgustu

U većem delu Srbije avgust 2024. biće topliji i suvlji, a u Vojvodini i zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan. Mateorolozi su objavili da se očekuju toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku viša za oko 1 stepen od proseka. U Beogradu i široj okolini vrednost srednje minimalne temperature biće oko 18.9 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, viša za oko 0.9 stepeni od proseka. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 30.7 stepeni.

Mesečna suma padavina biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 10 mm nižim, a u zapadnoj Srbiji biće ispod proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na prosek. U Beogradu avgustovska suma padavina iznosiće oko 38 mm.

BONUS VIDEO: Nakon "Ranjenog Orla" Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić u novom filmskom ostvarenju "Jorgovani"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo