SLOBODA JE NAJUZVIŠENIJA VREDNOST SRPSKOG NARODA: U Prokuplju obeleženo sto sedam godina od izbijanja Topličkog ustanka (FOTO)

D. Z.

26. 02. 2024. u 12:54

U DOBA najvećeg okupacionog mraka na evropskom tlu koje je grcalo pod čizmom germanskog imperijalizma i njegovih saveznikaa, mali srpski narod se usudio da upali baklju slobode i podigne oružanu pobunu na sopstvenom pragu, poharanom i porobljenom.

СЛОБОДА ЈЕ НАЈУЗВИШЕНИЈА ВРЕДНОСТ СРПСКОГ НАРОДА: У Прокупљу обележено сто седам година од избијања Топличког устанка (ФОТО)

foto d.z.

Ne želeći da trpi masovne likvidacije svojih sunarodnika pljačku, nasilje i pokušaje asimilaacije koje su činile okupacione vlasti, onog časa kada je najavljena nasilna mobilizaicja srpskih mladića za bugarsku vojsku , jug Srbije se podigao na oružje i na današnji dana 1917 godine započeo je Topličko-jablanički ustanak. Jedini organizovani ustanak u porobljenoj Evropi.

Ovo je danas na državnoj ceremoniji obeležavanja sto-sedmogodišnjice Topličkog ustanka, kraj spomenika Topličkim junacima u centru Prokuplj,a istakao prof. dr Dejan Antić državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalana pitanja koji je predvodio ceremoniju obeležavanja ovoh značajnog datuma u srpskoj istoriji. On je dodao da je odluka o podizanju ustanka doneta u pustorečkom selu Obilić 21. februara 1017. godine, kao i da su nekoliko dana po donošenju odluke da se diže na oružje, buknule borbe sa Bugarima i Austrougarima kod Kuršumlije , Medveđe, Lebana, Žitnog potoka..

- Za kratko vreme srpski ustanici pod komandom Koste Vojinovića, Koste Pećanca, Milinka i Toška Vlahovića sveštenika Dimitrija Dimitrijevića oslobodili su prostor između Jastrepca, Kopaonika, Radan Planine Kukavice i južne Morave gde su obrazovali ustaničku državu. Ipak zbog nadmoći okupatora i nedostatka oružja Toplički ustanak je kroz mesec dana ugušen, a bugarski okupator je na ovim prostorima za samo nekoliko meseci svirepo pobio blizu 2.000 ustanika i blizu 20.000 civila. Među likvidiranima najviše je bilo žena, dece i staraca... U znak odmazde nad Srbima paljene su kuće, a civili koji nisu poubijani internirani su na teritoriju Austorugarske i Bugarske  - naveo je Antić.

Dodao je da podaci Crvenog krsta Austrougardske svedoče da se krajem 1917 godine samo u Bugarskoj nalazilo 3.5000 srpskih ratnih zarobljenika i gotovo 100.000 interniranih civila. Neki su na putu za Sofiju stradali po Surduličkim dubodolinama.

- Imajući u vidu stradanje epskih razmera, sadašnje generacije Srba nemaju pravo da zaborave herojsku borbu i žrtvu naš predaka kao ni slobodu koju su nam preci ostavili - rekao je Antić istakvaši da ipak svakome, pa i našim nekadašnji neprijateljima treba pružiti ruku saradnje i prijateljstva jer je to jevanđeljska vrlina. - Moramo da nastavimo zajednički život na ovom trusnom balkanskom podneblju, ali smo dužni da radi naših potomaka pamtimo svoju istoriju kako nam se stradanje u Toplici , Surdulici ili Pustoj reci više nikada ne bi ponovilo.

Na obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka zaključeno je da je sloboda bila i ostala najuzvišenija vrednost srpskog naroda.

Inače, polaganju venaca i odavanju počasti poginulim junacima Topličkog ustanka, pored delegacije Vlade Srbije predvođene prof.dr Dejanom Antićem prisustvovala je i delegacije Grada Prokuplja, Topličkog upravnog okruga, Policijske uprave Prokuplje, Vojske Srbije i brojna boračka udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)