KLJUČNA REČ JE ZELENO: Gradnja i uređenje u skladu sa ekologijom

Novosti online

18. 02. 2024. u 21:58

SVI znamo koliko su ekološki problemi aktuelni, i to posebno poslednjih godina.

КЉУЧНА РЕЧ ЈЕ ЗЕЛЕНО: Градња и уређење у складу са екологијом

Foto: pexels.com

Zagađenja vazduha, zemljišta, vode, smanjenje biodiverziteta i efekat „ staklene bašte “, postali su u najvećoj meri alarmantni u celom svetu. Kada se pogledaju statistički podaci, sektor građevine doprinosi zagađenju sa preko 20 %, jasno je da su se morala tražiti rešenja koja će težiti očuvanju čitavog eko sistema. Korišćenje ekoloških materijala i proizvoda u svakodnevnom životu, svakako će doprineti očuvanju planete i smanjenju zagađenja u atmosferi.

Zelenilo

Zelena arhitektura kao ekološki prihvatljiv sistem gradnje

Idejna rešenja, bez obzira koliko su različita, moraju biti efikasna u energetskom smislu, ali i da zadovoljavaju kriterijume ekološke gradnje. Zelena arhitektura kao krajnji rezultat ima cilj povećanje kvaliteta života stanara, ali i smanjenje zagađenja koje donosi klasičan sistem gradnje. Ona je veoma aktuelna, i orijentisana na korišćenje ekoloških materijala, pa je život u takvim objektima podignut na viši nivo. Održiva gradnja, koja podrazumeva zdraviji, kvalitetniji život, svima treba da bude prioritet kako bi se očuvala planeta.

Zelena arhitektura, gradnjom objekata na ovaj način, omogućava da oni budu dugotrajni ali i da troše znatno manje količine energije. Ovi objekti dišu, i maksimalno koriste vodu, sunce i vetar za proizvodnju energije. Zeleni krovovi i terase, značajno snižavaju temperaturu vazduha, ali i doprinose zdravijem vazduhu u samom zatvorenom prostoru, jer otklanjaju velike koncentracije azota i sumpor – dioksida. Čistiji vazduh smanjuje mogućnost pojave respiratornih oboljenja, a veoma povoljno utiče na mentalno zdravlje.

Foto: Shutterstock

Bolja toplotna i zvučna izolacija - sendvič paneli kao rešenje

Sendvič paneli su atraktivno rešenje u gradnji, jer doprinose energetskoj efikasnosti. Čak i sa tankim sendvič panelima moguće je postići odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju. Uz uštedu energije, ovakva vrsta materijala doprinosi i značajnoj uštedi vašeg novca. Svaki tip konstrukcije se može napraviti uz zidne i krovne panele, ali najčešće se oni upotrebljavaju prilikom gradnje montažnih kuća, poslovnih zgrada, kao i u gradnji hladnjača i poljoprivrednih objekata.

Mineralna vuna predstavlja jedan od ekološki prihvatljivih materijala, koji se koristi u proizvodnji sendvič panela. Ovo je i najsigurnije rešenje, jer je otporna na vatru, odnosno toplotu, ali ima sposobnost upijanja vlage, pa može dovesti do toga da struktura izgubi svoj oblik. Polistiren je ekološki najprihvatljiviji materijal, jer je otporan na vlagu. Lak je za montažu i za njega je karakteristična mala težina.

Foto Shutterstock

Baštenski alat u misiji ozelenjavanja

Ozelenjavanje doprinosi čistijem vazduhu, ali i kreiranju ispunjenijeg života svojih građana. Ogromne benefite po mentalno zdravlje nosi svakodnevno uređivanje terasa, bašta ali i javnih površina. Baštenski alat nam je neophodno sredstvo ukoliko želimo da naša bašta ili terasa bude savršeno sređena. Kosilice, trimeri, grabulje, makaze, ašov i baštensko crevo, osnovni su baštenski alat ukoliko želite da vaša bašta, vrt ili terasa budu vaša oaza mira. Ako bi se svako od nas, čak i minimalno, bavio biljkama to bi svakako imalo veliki uticaj na naše mentalni sklop i blagostanje.

Zeleni krovovi i terase, kao poslednji trend, ali i ekološki značajan trend, moraju dobijati sve više na značaju, kako bi ljudi uvideli njihove brojne efekte na čitav živi svet, ali i na značajno smanjenje zagađenja. Čak i stanari zgrada su sada u prilici da delić prirode donesu u svoj život, negujući i održavajući svoje terase i krovne prostore, koji su pogodni za ozelenjavanje. Minimalan baštenski alat, omogućiće i početnicima da počnu da uživaju u sređivanju svoje zelene oaze, a na taj način će svakako doprineti zdravlju naše okoline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić