ZABORAVLJENA I UBIJENA DEČJA ZVEZDA LEA DAJČ: Kritike na hrvatsko predsedavanje IHROM i prikrivanje genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima

V. Crnjanski Spasojević

29. 02. 2024. u 22:03

ORGANIZACIJA Dokumenta - Centar za suočavanje sa prošlošću, održala je konferenciju za novinare na mestu nekadašnje sinagoge u Zagrebu, tokom koje je žestoko kritikovala hrvatsko jednogodišnje predsedavanje Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust (IHRA), koje ističe u martu.

ЗАБОРАВЉЕНА И УБИЈЕНА ДЕЧЈА ЗВЕЗДА ЛЕА ДАЈЧ: Критике на хрватско председавање ИХРОМ и прикривање геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима

Foto: Igor Marinković

Oni su protestovali jer su, kako je rečeno, u vreme predsedavanja propuštene brojne prilike za razgovor o kulturi sećanja i informisanje javnosti o žrtvama Holokausta, genocida nad Romima i Srbima i antifašističkom otporu. Naveli su i da su tih godinu dana obeležili "konspiracija, netransparentnost i selektivan pristup istoriji".

Vesna Teršelič iz Dokumente obavestila je javnost da je ova organizacija podnela zahtev za pristup informacijama Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, tražeći na uvid Preporuke stručne grupe Međunarodnog saveza za sećanje na Holokaust Vladi Hrvatske, ali nisu dobili odgovor.

Zbog "konspiracije", konstatovano je i da je propuštena prilika za javnom osudom ustaškog režima, odgovornog za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Između ostalih, čule su se i zamerke zato što se izložba fotografija "hrvatske Ane Frank" - predratnog čuda od deteta Lee Dajč, u holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, završila bez pomena u medijima. Na otvaranje nisu pozvani ni javnost, ni organizacije koje neguju kulturu sećanja, a liflet o izložbi štampan je samo na engleskom jeziku!

Foto: Wikipedia

Lea Dajč

Mediji nisu bili pozvani ni na događanje organizovano 9. novembra, povodom godišnjice Kristalne noći, a nevidljiva je ostala i obnova Spomen groblja na lokaciji nekadašnjeg fašističkog logora u Kamporu, na Rabu.

Uprkos dogovoru zemalja naslednica bivše Jugoslavije, i dalje, kako je rečeno, nije obnovljena stalna postavka posvećena stradanju 12.000 Jugoslovena u logoru Aušvic-Birkenau, a menjan je i sadržaj privremenih info ploča, koje su u vreme predsedavanja IHROM postavljene u Spomen području Jasenovac, "na traženje političkih institucija".

- Šta je tome razlog? Da se ne spomene genocid nad Srbima za koji je nesumnjivo odgovoran ustaški režim? Zato pozivamo ministarstva da odustanu od selektivnog pristupa interpretacijama prošlosti, obustave cenzuru i objave svoje planove za predstojeće razdoblje - kazala je Vesna Teršelič.

Inače, Lea Dragica Dajč, kojoj je bila posvećena pomenuta izložba, bila je čuvena hrvatska dečja glumica jevrejskog porekla, koju su ustaše uhapsile u Zagrebu i deportovale je u Aušvic, gde je na putu i umrla, u maju 1943, u svojoj šesnaestoj godini. Bila je zvezda u celoj Kraljevini Jugoslaviji i najmlađa glumica Hrvatskog narodnog kazališta. Nazivali su je "čudom od deteta" i "hrvatskom Širli Templ".

Otac Stjepan bio je advokat, a majka Ivka obrazovana domaćica, koja se aktivno bavila šahom. Dajčevi su živeli u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici, u dvospratnici.

Lea Dajč je počela da glumi u HNK u Zagrebu već sa pet godina, a prva uloga joj je bila u Frojdenrajhovim "Graničarima". U beogradskoj Zadužbini Ilije M. Kolarca gostovala je 1934.

Foto Arhiva

Predstavnici IHRA u Jasenovcu

Kada je osnovana NDH, prema rasističkim zakonima, Lei je kao Jevrejki bilo zabranjeno da nastupa. U nadi da će izbeći najgore, Dajčevi iz judaizma prelaze u katolicizam, a otac se skriva u Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice". Za Dajčeve su se zauzimali mnogi Zagrepčani, ali nisu uspeli da ih spasu. Lea je uhapšena i sa mlađim bratom Sašom i majkom Ivkom poslata put Aušvica. Umrla je u stočnom vagonu, majka i brat stradali su u logoru, jedino se otac izvukao.

Sudbina Lee Dajč inspirisala je poznatog književnika Miljenka Jergovića da napiše čuveni roman "Ruta Tanenbauem".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!