STROJ NAJBOLJIH: U toku je konkurs za upis u vojne škole - Posetili smo Vojnu akademiju i videli kako izgleda jedan dan kadeta (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

14. 03. 2024. u 07:00

AKO li u sebi gajite barem mrvu ljubavi prema otadžbini, ovom parčetu kosmosa koje zovemo Srbija, nebu koje je nad nama i zemlji koju gazimo - jedinoj koju imamo, nemoguće je da vam srce bar malo ne zaigra kada čujete intoniranje srpske himne, i prisustvujete svečanom činu podizanja naše zastave.

СТРОЈ НАЈБОЉИХ: У току је конкурс за упис у војне школе - Посетили смо Војну академију и видели како изгледа један дан кадета (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Baš ovo bio je naš prvi utisak kada smo jedno, još uvek prohladno jutro, posetili Vojnu akademiju na Banjici. Gledajući kadete Vojne akademije, ali i njihove starešine, kako ponosno stoje dok se čuje himna i podiže srpska zastava, ubrzo se na ovaj svečarski utisak nadovezao još jedan - nama je tek početak radnog dana, a oni su toliko toga od ranog jutra već završili. Na njima se pak sve to ne može nikako prepoznati - odavno budni stoje uspravno i potpuno spremno. 

Foto: Novosti

U godini kada se obeležavaju 174 godine postojanja Vojne akademije, ova ustanova ponovo je otvorila vrata za buduće kadete. Konkurs, koji traje do kraja meseca, bio je povod da posetimo Vojnu akademiju, kako bismo se upoznali sa načinom rada ove obrazovne ustanove, i u centru zbivanja stekli utisak kako izgleda život kadeta na Vojnoj akademiji, kao i kako protiče jedan njihov dan. 

Dan ispunjen aktivnostima počinje u 6 ujutru

Dan kadeta na Vojnoj akademiji, kao i u bilo kojoj drugoj jedinici Vojske Srbije, regulisan je rasporedom dnevnog vremena. 

- On počinje od ustajanja, što je načelno od 6 sati ujutru. Od 6 sati do 6 i 20 kadeti imaju vremena za ličnu higijenu, za nameštanje kreveta, presvlačenje i odlazak na jutarnje vežbe. Jutarnje vežbanje podrazumeva kombinaciju trčanja, šetanja, kao i gimnastičke vežbe. Nakon jutarnjeg vežbanja kadeti odlaze na doručak, a nakon doručka sledi jutarnja smotra - objašnjava nam poručnik Nikola Živković. 

Svakoga dana vrši se smotra nekog drugog dela opreme koju kadeti duže i koriste tokom nastave i školovanja na Vojnoj akademiji. Kada se jutarnja smotra završi, kadeti odlaze na nastavu. 

- Nastava pre podne traje najviše sedam časova, a jedan deo studijskih programa ima nastavu i po podne. Nakon nastave sledi ručak, a kadeti nakon ručka imaju slobodne aktivnosti do 17 časova, kada počinju časovi obaveznog učenja, koji važe za sve, osim za kadete četvrte godine. Zatim sledi večera i slobodne aktivnosti koje traju sve do pola 10, kada se kadeti pripremaju za noćni odmor, odnosno za povečerje. 

Foto: Novosti

Poručnik Nikola Živković

Živković ističe da su kadetima Vojne akademije dostupne brojne slobodne aktivnosti u vidu sekcija organizovanih u okviru akademije - a kojih je više od 40. 

- One su kako sportskog karaktera, tako i društvenog - postoje i sekcije besedništva, dramaturgije, horska sekcija, dodaje on i ističe da je kadetima omogućen i izlazak u grad.

- Kadeti sa dobrim uspehom studiranja, odnosno položenim ispitima, ostvaruju određene povlastice, i od njih zavisi kada im je omogućen izlazak u grad. 

Od sigurnog posla do prijateljstava koja traju ceo život

Veliki su benefiti koje donosi školovanje na vojnim školama, ističe poručnik Živković i dodaje da bi među ovim benefitima pre svega izdvojio vrhunsko i moderno obrazovanje, koje je pritom potpuno besplatno. Kadetima je obezbeđen i besplatan smeštaj, ishrana i sva neophodna sredstva koja su potrebna za praćenje nastave. 

- Kadetima je takođe obezbeđena i novčana stipendija na mesečno nivou. Visina te stipendije zavisi od položenih ispita i prosečne ocene. Ona može da se kreće sve do 29.000 dinara, za kadete četvrte godine - objašnjava Živković za "Novosti". 

Foto: M.Stevanović

Možda najveći benefit upisivanja Vojne akademije jeste to što kadete nakon završetka ove obrazovne ustanove čeka siguran posao u jedinicama Vojske Srbije, kao i mogućnost daljeg usavršavanja tokom karijere. 

Ipak, kako ističe i Živković, ono što nema cenu jesu prijateljstva i drugarstva koja se stiču tokom života i rada u vojnim školama - jer je to nešto što ostaje za ceo život. 

Poručnik Živković nam objašnjava koji je put koji kandidati moraju da prođu prilikom prijave za Vojnu akademiju. 

- Svi kandidati moraju da imaju državljanstvo i stalno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, da su zdravstveno sposobni za školovanje u vojnim školama, što utvrđuje nadležna vojnolekarska komisija, da se protiv njih ne vodi nikakav krivičan postupak, da nisu osuđivani na zatvorsku kaznu dužu od šest meseci, ili na meru maloletničkog zatvora.

Dodaje da postoje posebni uslovi konkursa za kandidate koji se odluče za programe inženjerskog obrazovnog profila. Najatraktivniji program budućim kadetima svakako je vojno vazduhoplovstvo - zato što u budućnosti kadetima pruža mogućnost upravljanja vojnim avionima i helikopterima. 

Kadeti zadovoljni novom opremom

Kadet Nikola Malić, sa četvrte godine smera Pešadija na Vojnoj akademiji, kaže nam da se za ovu obrazovnu ustanovu opredelio prvenstveno zbog ljubavi prema naoružanju, taktici i topografiji. Ipak, dodaje da je na ovakav izbor uticala i tradicija koja se baštini u njegovoj porodici - ljubav prema otadžbini i ljubav prema samoj vojsci. 

Foto: Novosti

Kadet Nikola Malić

- Benefiti koje sam dobio ovim smerom su visoko znanje u oblasti taktike pešadije, koje se koristi kako u teoriji u našim kabinetima, tako i praktično na terenu. 

Posebno je zadovoljan novom borbenom opremom koju je Vojna akademija dobila od Ministarstva odbrane. 

- Na meni je borbena oprema T19P, koja nam dodatno olakšava sam boravak na terenu. 

Kadet Malić ističe da nakon završetka Vojne akademije sebe vidi u 63. padobranskoj brigadi, i dodaje da je to još jedan od razloga zašto se odlučio za upisivanje ovog smera.

- Pozivam sve mlade ljude da konkurišu i upišu se na Vojnu akademiju i stanu u stroj najboljih - ponosno zaključuje kadet Nikola Malić. 

Kadet četvrte godine smera Oklopne jedinice Sergej Trifunović kaže nam da se za ovaj smer odlučio iz ljubavi prema borbenim oklopnim vozilima koja se nalaze u Vojsci Srbije, ali i svih benefita koje donosi služba u rodu oklopnih jedinica u Vojsci Srbije. 

- Vojna akademija donela mi je dosta znanja i mogućnosti kroz godine školovanja - naučio sam šta znači odgovornost, vrednost, disciplina, rad, red - kaže za "Novosti" Trifunović, i dodaje da se nada da će ove usvojene vrednosti uspeti da upotrebi u daljem životu i radu. 

Foto: Novosti

Kadet Sergej Trifunović

- U budućnosti sebe vidim kao komandira tenkovskog voda, na tenku T-72 MS, inače najmodernijem tenku koji se nalazi u upotrebi u Vojsci Srbije - zaključuje kadet Trifunović.

Otvorena vrata za 185 budućih kadeta

Konkurs za upis u sve vojne škole - Vojnu akademiju, srednju stručnu vojnu školu i Vojnu gimnaziju otvoren je do 31. marta, a uslovi za prijavljivanje kandidata, kao i sama procedura mogu se videti na sajtu tih ustanova.

Svi kandidati zainteresovani za upis Vojne akademije mogu svake subote od 10 do 13 časova da se upoznaju sa načinom rada ove obrazovne ustanove.

Foto: M.Stevanović

Sedam studijskih programa

Vojna akademija ove godine prima 185 kandidata na sedam studijskih programa, a to su Kopnena vojska, Vojno vazduhoplovstvo, Ekonomija odbrane, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojnomašinsko inženjerstvo, Vojnosaobraćajno inženjerstvo i Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu