ZA OVE NAMIRNICE MISLIMO DA SU POSNE, A NISU: Otkrivamo detaljan spisak proizvoda koje ljudi kupuju iz neznanja

Милица Шкорић
Milica Škorić

19. 03. 2024. u 09:55

NA rafovima prodavnica potrošači mogu pronaći ogroman broj posnih proizvoda, od slaniša do slatkiša, što dosta olakšava vreme posta vernicima u Srbiji. Međutim, na rafovima se nalaze i namirnice za koje građani misle da su posne, a zapravo nisu.

ЗА ОВЕ НАМИРНИЦЕ МИСЛИМО ДА СУ ПОСНЕ, А НИСУ: Откривамо детаљан списак производа које људи купују из незнања

Foto Pixabay free images

Da stvar bude gora, postoji i veliki broj artikala na kojim velikim slovima piše posno, ali kada okrenete ambalažu i pročitate sitna slova videćete da su ti artikli sve sem posni, jer u sebi mogu da sadrže jaja, mleko i masnoće životinjskog porekla.

Iako nikada ne biste rekli, ali istina je da većina ribljih pašteta, napolitanki, bombona, biljnih kačkavalja, pekarskih proizvoda, tostova, dvopeka i čokoladnih keksića nije posna, iako piše da jeste!

Nutricionisti savetuju da ne verujete trgovcima jer većina posne hrane koja se prodaje u domaćim marketima zapravo uglavnom nije posna, iako se tako reklamira.

Mnogi proizvodi, za koje to teško da bismo rekli, sadrže u sebi mleko u prahu, goveđi ili svinjski želatin, razne konzervanse životinjskog porekla. 

Čak ni u pekarama nije sigurno da ćete kupovinom najobičnije kifle ili hleba pazariti postan proizvod.

Takođe, slatkiši poput napolitanki, čokoladnih keksića i kolačića sa ovsenim pahuljicama nisu posni, iako na njima stoji ta oznaka. Ako okrenete proizvod, zaista ćete videti da se u sastavu mogu pronaći i tragovi jaja i mleka. 

Najčešću grešku potrošači prave verujući da kupovinom riblje ili veganske paštete ne mogu pogrešiti. Ti namazi mahom nisu posni. Proizvođači stavljaju konzervanse koji sadrže masnoće životinjskog porekla i ako se malo bolje zagledate, videćete da na mnogima i ne piše posno. Takođe, potrošači veruju da su biljni kačkavalji posni, ali to je još jedna laž. Kod većine biljnih kačkavalja u deklaraciji ćete pročitati kazein, što je protein koga ima jedino u mleku.

Šta sve mislimo da je posno, a uglavnom nije:

  •  riblje paštete
  •  biljni kačkavalji
  •  namazi od povrća
  •  napolitanke
  •  čokoladni keksići
  •  pekarski proizvodi
  •  kolačići sa ovsenim pahuljicama
  •  tostovi i dvopeci

BONUS VIDEO: DR NOVOSTI - Kako biti emocionalno inteligentniji?

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!