IMAĆEMO 20 LETNJIH DANA TOKOM PROLEĆA: Detaljna vremenska prognoza za mart, april i maj

Novosti online

20. 03. 2024. u 14:16

ZIMA za nama bila je jedna od najtoplijih u poslednjih 70 godina, a Svetska meteorološka organizacija najavljuje da će i mart biti takav. Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović kaže da će proleće biti toplije od proseka.

ИМАЋЕМО 20 ЛЕТЊИХ ДАНА ТОКОМ ПРОЛЕЋА: Детаљна временска прогноза за март, април и мај

Foto: N. Živanović

- Srednja temperatura bi bila i do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka, s tim da treba računati i na promenljivo vreme, u smislu da bi negde mart, april, maj, kao tri prolećna meseca, ukupno imali u nižim predelima između 5 i 15 mraznih dana - rekao je meteorolog.

Sa druge strane, očekuje se i između 12 i 20 letnjih dana - sa maksimalnom temperaturom preko 25 stepeni.

Za vikend toplije vreme, do 20 stepeni

Posle jutarnjeg mraza, prvi dan proleća pretežno sunčan, a temperatura između 11 i 16 stepeni, prosečna za ovaj deo marta.

- Još sutra bi bilo uslova za pojavu jutarnjeg mraza, u petak i za dane vikenda porast temperature, tako da bismo u petak i subotu imali maksimalnu temperaturu, u pojedinim mestima i oko 20 stepeni - kaže meteorolog Mihajlović.

Međutim, to neće biti dugotrajno, jer sa početkom sledeće nedelje stiže zahlađenje, a u planinskim predelima moguć je i sneg.

- To, naravno, jeste karakteristično za mart i april, da planinski predeli imaju snežne padavine, ali nećemo baš tako naglo ući u topli deo godine. Imaćemo ipak ono tipično martovsko i prolećno vreme - kaže Mihajlović.

Foto: Tanjug/D.K.

Neće biti snežnog iznenađenja

Stabilizacija vremena očekuje se u drugoj polovini naredne sedmice, ali će se i dalje smenjivati - dva do četiri topla dana, pa jedan kišni.

- Dakle, ne očekuje se da bi do kraja marta bilo snega u nižim predelima, ali u planinskim predelima da. Na Kopaoniku trenutno ima svega 10 centimetara snega, što svakako nije dovoljno za sve one koji uživaju u zimskim sportovima - rekao je Mihajlović.

Što se tiče aprila, očekuje se da bude kiše, ali u granicama proseka.

- Maksimalna temperatura biće između 14 i 17 stepeni, ona srednja maksimalna, što svakako jeste nešto, da kažemo, toplije od proseka, ali padavine će biti u granicama proseka i u tom smislu neće biti nekih iznenađenja - rekao je meteorolog.

Napominje da se u drugom delu proleća očekuju i kratkotrajni pljuskovi.

(RTS)

BONUS VIDEO: VRHUNSKI I MODERNO: "Novosti" sa putnicima na Prokopu nakon šest meseci od otvaranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!