SRJ IM BILA GENERALNA PROBA: Na meti finansijskih interesa glavni regioni, uključujući EU

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

25. 03. 2024. u 12:03

ČETVRT veka od rata SAD i NATO-a protiv Jugoslavije, prilika je koja ne sme da se propusti za još temeljnije istraživanje posledica po Srbiju i daleko šire ratne agende, koja ugrožava budućnost celog sveta. U pitanju je globalizacija rata, odnosno američki "dugi rat" protiv čovečanstva u ime moćnih finansijskih interesa. Hegemonistička agenda sastoji se od vođenja rata, uključujući ekonomski, protiv svih glavnih regiona na planeti, među kojima je i Evropska unija.

СРЈ ИМ БИЛА ГЕНЕРАЛНА ПРОБА: На мети финансијских интереса главни региони, укључујући ЕУ

Foto D. Vujičić

Ovo ističe ugledni kanadski profesor Mišel Čosudovski, jedan od najdoslednijih analitičara posledica NATO agresije na bivšu SRJ, upućenoj učesnicima ovogodišnjeg Beogradskog foruma. Ekonomski ekspert svetskog glasa 25 godina istražuje svet koji, kako kaže, posle rata SAD i Alijanse protiv SRJ, više nije isti. Ističe da se realizacija vašingtonske agende ostvaruje, pre svega destabilizacijom nacionalne države, za šta je je bivša Jugoslavija primer.

- Kad je Beograd bombardovan, dečija bolnica je bila predmet vazdušnih napada - seća se Čosudovski. - Vojni planeri su je izdvojili kao strateški cilj. Tu bolnicu sam posetio godinu dana kasnije. Istorijski pregled potvrđuje da su deca rutinski bila meta u apsolutno svim vojnim operacijama SAD, od Drugog svetskog rata do danas.

U istraživanju je, kaže, došao je do nepobitnih dokaza od kojih se deo odnosi na činjenicu da je takozvana Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) sprovodila organizovani kriminal uz prećutno odobrenje SAD i njihovih saveznika. Bila je umešana u pranje novca, imala veze sa Al Kaidom koju je kontrolisala CIA.

- Optužen sam da sam "diskreditovao OVK". Prihvatam kritike. To je bila moja namera, kroz pažljivu dokumentaciju i analizu - veli ovaj profesor ekonomije na Univerzitetu u Otavi, koji je pokazao svetu da OVK nije humanitarni pokret koji se bori za takozvane potlačene Albance. - Više od dve decenije bilo je potrebno da ta istina izađe na svetlost dana.

Čosudovski ističe da rat protiv Jugoslavije nije počeo u martu 1999, nego skoro dve decenije ranije, te da se vodio uz podršku Volstrita, sa ciljem da se uništi jugoslovenski model tržišnog socijalizma i potkopaju njegova ekonomska i socijalna dostignuća.

- Snažnu "ekonomsku medicinu" nametnuli su, potom, MMF i Svetska banka, nakon čega je usledilo nametanje sveobuhvatnog programa bankrota koji je rezultirao masovnim siromaštvom i nezaposlenošću. Jugoslavija je u mnogim aspektima bila "generalna proba". Različite faze koje su karakterisale rat u njoj, deo su šireg procesa koji se sada odvija širom sveta. Ta agenda nema za cilj "pobedu u ratu", nego podsticanje raspada suverenih nacionalnih država, uništavanje njihove kulture, identiteta i ljudskih prava, te prisvajanje njenih resursa - upozorava profesor Čosudovski.

Cilj je haos

STRATEŠKI cilj razorne agende SAD/NATO je da se izazove politički i društveni haos, kolaps nacionalnih ekonomija, prisvoje njihova bogatstva, osiromaši čitava planeta, uključujući članice EU, uporozorava Mišel Čosudovski. To je splet oružja za masovno uništenje, tajnih obaveštajnih operacija, propagande i jakih ekonomskih medikamenata. Kriminalnost ove hegemonističke agende je neopisiva, do te mere da ni sama Amerika nije bezbedna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024