"NUKLEARNA MEDICINA JE BUDUĆNOST U LEČENJU PACIJENATA": Ministarka Grujičić na Međunarodnom forumu Atomekspo 2024

Novosti online

25. 03. 2024. u 14:56

MINISTARKA zdravlja Danica Grujičić učestvuje danas u Sočiju u Rusiji na Međunarodnom forumu Atomekspo 2024 posvećenom globalnoj upotrebi nuklearne energije.

НУКЛЕАРНА МЕДИЦИНА ЈЕ БУДУЋНОСТ У ЛЕЧЕЊУ ПАЦИЈЕНАТА: Министарка Грујичић на Међународном форуму Атомекспо 2024

Foto: Ministarstvo

Obraćajući se brojnim učesnicima na Plenarnoj sednici Foruma, ministarka Grujičić je prvo izrazila saučešće Rusiji i ruskom narodu zbog žrtava terorističkog napada koji se nedavno dogodio u Moskvi.

U svom obraćanju, govoreći o nuklearnoj medicini koju je uvek isticala kao budućnost u lečenju pacijenata, ministarka Danica Grujičić je istakla da ćemo uskoro sve više zdravstvenih problema moći da rešavamo upravo uz pomoć ove grane medicine.

- Kada je reč o onkologiji i lečenju onkoloških pacijenata dostignućima nuklearne medicine, Rusija je već zakoračila u 22. vek. Kada sam nedavno razgovorala sa vašim ministrom zdravlja Mihailom Muraškom koji nam je bio u poseti, rekla sam da Ministarstvo zdravlja i Srbiju interesuje upravo primena nuklearne medicine - istakla je ministarka Grujičić.

Forum okuplja predstavnike 75 država, 4.500 učesnika, među kojima su ministri i predstavnici vladinih agencija, predstavnici najvećih kompanija globalne nuklearne industrije, kao i brojni međunarodni stručnjaci.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije će u Sočiju potpisati i Memorandum o saradnji sa kompanijom „Rosatom“, globalnim liderom u primeni nuklearne energije u raznim oblastima.  

Na panelu su učestvovali:

- Aleksej Lihačov - generalni direktor Rosatoma

- Peter Sijarto - Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske
- Sama Bilbao Leon - generalni direktor svetske nuklearne agencije
- Alnarslan Barjaktar - ministar energetike i prirodnih resursa Turske
- Rafael Mariano Grosi - generalni direktor internacionalne atomske agencije

BONUS VIDEO: PODCAST DR NOVOSTI - Domina Spasić: Kako sam pobedila rak?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024