POSEBNI, DRUGAČIJI I KREATIVNI Obeležen Dan Evropskih autora: Đaci Farmaceutsko - fizioterapeutske škole ugostili poznate književnice (FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

25. 03. 2024. u 18:35

U BIBLIOTECI "Branko Miljković" danas su učenici drugog razreda Farmaceutsko – fizioterapeutske škole učestvovali u drugom izdanju projekta "Dan evropskih autora“ koji je nastao kao inicijativa Evropske komisije za kulturu.

ПОСЕБНИ, ДРУГАЧИЈИ И КРЕАТИВНИ Обележен Дан Европских аутора: Ђаци Фармацеутско - физиотерапеутске школе угостили познате књижевнице (ФОТО)

Foto: M.Š.

Cilj Dana evropskih autora je da pomogne mladima da učestvuju u aktivnostima poput susreta sa autorima, prevodiocima, izdavačima koji bi pomogli da se stekne uvid u procese objavljivanja knjiga, važnosti književnih susreta, a pre svega razmene iskustava kroz istraživački pristup mladih pri realizaciji ovog projekta.

Foto: M.Š.

Ove godine je i Srbija dobila mogućnost da uzme učešće u aktivnosti Dan evropskih autora koji obuhvata 40 zemalja. Osmišljeni programi se organizuju u školama, bibliotekama i drugim organizacijama koje žele da obeleže ovaj događaj. Trenutno,na mapi sajta Evropske komisije registrovano deset škola iz Beograda, među kojima je i Farmaceutsko–fizioterapeutska škola.

Mladi i entuzijastični učenici danas su ugostili dve autorke koje su nosioci prestižnih međunarodnih, književnih nagrada književnicu, Jasminku Petrović i urednicu izdavačke kuće „ Kreativni centar“, Anđelku Ružić čiji je priručnik za kreativno pisanje „Putovanje u središte priče“, dobio nagradu Franfurtskog sajma knjiga 2023. godine za "Najbolji evropski udžbenik".

Foto: M.Š.

Kako je istakla njihova profesorka Jelena Stojiljković, ogromna želja među njenim učenicima za čitanjem javila se kada su u prvoj godini čitali "Ilijadu", zbog čega su ovi učenici oformili čitalački klub u kome su neprestano tragali za simbolikom, skrivenim elementima i porukama ovog dela. Interesovanje đaka za interpretacijom poznatih književnih dela posebno se istakla nakon čitanja "35 kalorija bez šećera".

Foto: M.Š.

Anđelka Ružić, Jasminka Petrović i profesorka Jelena Stojiljković

- Nećete mi verovati, ali nakon što sam jednoj učenici dala ovu knjigu Jasminke Petrović, vratila mi je za jedan dan, a posle toga su svi iz odeljenja tražili tu knjigu koju su doslovno "progutali" - kaže profesorka i ističe da joj je drago što su se njeni đaci potrudili da organizuju i sprovedu Dan evropskih autora i predstave svoje talente poput pisanja, recitovanja i razumevanja pročitanog.

Foto: M.Š.

Pored pouka koje su izvukli iz knjiga, emocija koje su se rodile tokom čitanja istih, đaci ove škole su istakli da ih je pored "35 kalorija bez šećera", knjiga "Leto kada sam naučila da letim" posebno dirnula jer je, kako kažu, Jasminka uspela da im ozbiljne i društveno aktuelne teme savremenog doba, približi da ih bolje razumeju, a time je i pokazala koliko je iskrena prema svojim čitaocima.

Foto: M.Š.

Osmeh, uzbuđenje, ali i pozitivna trema što stoje pred poznatom književnicom nije ih sputala da o njenim delima govore i na kritički način. Oni su iznosili svoja mišljenja i utiske, a to je naročito obradovalo poznatu spisateljicu.

- Pokazali su da su otvoreni, lepo vaspitani, elkoventni, imaju kreativnost i razvijeni kritički stav, što će mi nesumnjivo pomoći i usmeriti u mom daljem radu prilikom stvaranja knjiga za mlade. Volim što čitaju i znaju da se izražavaju na ovakav način - rekla je Jasminka.

Foto: M.Š.

"Put u središte priče" dovela je ove učenike u središte priče kod profesorke kojoj su rekli da žele da nauče više o tome, pa su upravo zato i predložili da ovo delo Anđelke Ružić bude svrstano kao udžbenik izbornog predmeta lepo pisanje, što je autorku iznenadilo i posebno dirnulo.

- Hvala im što su nas pozvali. Bilo nam je drago da sa njima podelimo ceo proces stvaralaštva. Vidi se da kao generacija imaju neki svoj pečat. Objektivni su i po tome su drugačiji - izjavila je Anđelka.

Foto: M.Š.

U znak zahvalnosti učenici Farmaceutsko – fizioterapeutske škole poklonili su svojim gošćama čuvarkuću koja osim lekovitog dejstva, predstavlja biljku koja živi večno, baš kao i njihova dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)