ŠTA SU RAFALI - SAVREMENI LOVCI KOJE SRBIJA NAMERAVA DA KUPI: Evo zašto su to sjajni avioni (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 04. 2024. u 17:07

PEDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić se posle važnih sastanka na početku zvanične posete Parizu osvrnuo na više važnih tema, među kojima je i eventualna kupovina aviona "rafal".

ШТА СУ РАФАЛИ -  САВРЕМЕНИ ЛОВЦИ КОЈЕ СРБИЈА НАМЕРАВА ДА КУПИ: Ево зашто су то сјајни авиони (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Upitan oko kupovine "rafala", predsednik Vučić je odgovorio:

- Veoma smo blizu odluci, a znaćete kada potpišemo ugovor. Kada govorite o ceni, u pitanju su letelice koje su među najskupljim na celom svetu. Nisu kao F-35, ali su mnogo skuplji od F-16. To su avioni 4++ generacije, mnogo bolji od naših MiG-ova.

Šta je "rafal" i koje su njegove karakteristike?

"Rafal" je višenamenski avion koji može da funkcioniše kao lovac, lovac-bombarder i izviđač za dejstvo po ciljevima u vazduhu, na kopnu i moru.

Foto: Printskrin

 

Ovaj tip aviona ima superkrstarenje, a bez uključivanja dodatnog sagorevanja motora, može da krstari brzinom od 1,4 maha.

Takođe, ima i smanjenu radarsku vidljivost koja je postignuta posebnim materijalima i RAM premazom, dok je specijalni premaz nanet na vetrobransko staklo i poklopac kabine.

Rafal se često smatra kompaktnim avionom, ponajviše jer je većina sistema integrisana u zmaj samog aviona, pa se na spoljašnjim nosačima mora nositi vrlo malo dodatne opreme.

Preduslov da će se novi avioni uspešno koristiti jeste da postoji stručni kadar, s obzirom da je za eskadrilu od 12 letelica potrebno bar 15 do 22 pilota, ali i na desetine pripadnika tehničke službe.

Foto: Printskrin

I Hrvatska je svojevremeno najavila nabavku "rafala". Ona je svojih 12 rafala platila 1,1 milijardu evra.

– "Rafali" su izvanredni avioni. Voleo bih kada bi mogli i mi da ih nabavimo. Možda nove. Za tri godine mislim da ćemo mi drastično da osnažimo ratno vazduhoplovstvo i PVO – izjavio je ranije Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić u Parizu sa mladim srpskim naučnicima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)