POČAST BORCIMA 125. MOTORIZOVANE BRIGADE: Obeležavanje 25-godišnjice bitke na Košarama

V.C.

09. 04. 2024. u 15:52

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovao je obeležavanju 25-godišnjice početka Bitke na Košarama, u Kruševcu.

ПОЧАСТ БОРЦИМА 125. МОТОРИЗОВАНЕ БРИГАДЕ: Обележавање 25-годишњице битке на Кошарама

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

- Samo onaj koga pokoljenja pominju imao je smisao svoga života. Za onoga ko je vredan zaborava kaže se nepomenik, dakle ni u molitvi ga ne spominjemo. Postavlja se pitanje zašto bismo mi nekoga pominjali i zašto su danas ovde pomenuti borci 125. legendarne motorizovane brigade koja je primila udar neprijatelja u rejonu Košara, brojno nadmoćnijeg, nadmoćnijeg i u vazduhu i na kopnu, i uspela da izdrži ozbiljan udar, da se konsoliduje i dobije dodatnu snagu, na Vaskrs 1999. godine. Odgovor je jedan. Ovde, pred nama, na ovim spomen pločama, stoje imena ljudi čiji je život imao smisao. Taj smisao je sažet u rečenici da se "otadžbina u ratu brani, a da se u miru čuva". I onaj ko živi u skladu sa tim načelima, da otadžbinu svakoga dana čuva, a, ne daj Bože, ako se zarati da je brani, on ima smisao svoga života. Gde ćete veću počast nego da vas spominju, ne samo jednog dana u godini, već svakoga dana - kazao je ministar.

On je položio venac na Spomenik poginulim pripadnicima 125. motorizovane brigade i svim poginulim na Kosovu i Metohiji, i obišao Spomen sobu u kasarni u Kruševcu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

- Kako su naše generacije predaka odrastale uz živu reč o Lazaru i Milošu i Kosovu, da je ta herojska i junačka vertikala srpskog naroda vredna pomena, vredna poštovanja, vredna slave, samo tako naš život na ovoj srpskoj zemlji ima smisla, jer onda znamo kolike su žrtve naši preci podnosili, da bismo mi živeli u zemlji slobodnoj, u zemlji suverenoj i u zemlji samostalnoj. Naše žrtve danas podnose se radom, marljivošću i gradnjom kulture sećanja, jer onda ima smisla i da smo hrišćani i da smo Srbi i da smo građani Srbije. Bez toga, gde god u svetu da odete da živite, biće vam svejedno i neće vam biti bitno ni kojim jezikom govorite, ni kome se Bogu molite, ni ko su vam bili preci - zaključio je ministar.

Pored ministra Selakovića, prisutnima su se obratili generali Dragan Živanović i Vladimir Lazarević.


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)