DVOJICA KARDIOHIRURGA UKCS U SVETU PRENOSE ZNANJE: U Bonu obučavaju kolege za miniinvazivnu baj-pas proceduru

B. RADIVOJEVIĆ

18. 04. 2024. u 09:54

TIM kardiohirurga Univerzitetskog kliničkog centra Srbije - supspecijalisti kardiohirurgije dr Danko Grujić, i dr Vojkan Aleksić, u Bonu obučavaju kolege za minimalno invazivnu bajpas intervenciju. Još neobičnije je što to rade u nemačkoj Klinici za kardiohirurgiju, kojom rudovodi profesor Farhad Bahtijari, trenutno najbolji endoskopski kardiohirurg na svetu.

ДВОЈИЦА КАРДИОХИРУРГА УКЦС У СВЕТУ ПРЕНОСЕ ЗНАЊЕ: У Бону обучавају колеге за миниинвазивну бај-пас процедуру

Foto: Privatna arhiva UKCS

Obično lekari iz inostranstva dolaze u Srbiju da prezentuju nove tehnike lečenja, a doktori Grujić i Aleksić su se u ovoj pohvalnoj, ali svakako neuobičajenoj situaciji - da drže obuku kolega u jedoj od najrazvijenijih evropskih zemalja - našli zahvaljujući tome što su u Klinici za kardiohirurgiju UKCS, prvi u svetu, u kliničku praksu uveli upotrebu želudačne arterije u minimalno invazivnoj bajpas hirurgiji.

- Tu arteriju u standardnim kardiohirurškim operacijama koristimo poslednjih pet, šest godina, a od pre dve godine kada smo počeli sa minimalno invazivnim operacijama,upotrebili smo tu arteriju u ovoj novoj metodi objašnjava dr Grujić. - U vreme kada je bio ministar, dr Zlatibor Lončar je naš kvalitet prepoznao i pomogao nam da nabavimo posebnu opremu za ove operacije. Zahvaljući tome ovu metodu smo savladali i doveli na jedan viši nivo, a to pokazuje i naše gostovanje u jednom ovako velikom centru u Nemačkoj. Pre nekoliko meseci, na najvećem svetskom kongresu minimalno invazivnih kardiohirurga u Lajpcigu, razgovarao sam sa prof. Bahtijarijem o našoj metodi, kada je izrazio želju da ovlada ovom tehnikom.

Bahtijari: Doći ću u Beograd

Profesor Farhad Bahtijari, u video-poruci snimljenoj u Klinici u Bonu, zahvaljuje se srpskim kardiohirurzima na fantastičnom danu i svemu što su uradili:

- Verujem da je ovo samo početak jedne dugotrajne saradnje i rado ću se odazvati pozivu da dođem u uzvratnu posetu Beogradu.

U Klinici u Bonu, na operativnom programu su juče bila dva bolesnika, kod kojih su naši lekari u sklopu kompletne arterijske revaskularizacije minimalno invazivnim putem,koristiti želudačnu arteriju kao jedan od graftova.

- Operacije smo izveli na kucajućem srcu. Nadamo se da će nakon ovog našeg gostovanja prof. Bahtijari i tim nemačkih kardiohirurga ovu metodu usvojiti i uvesti u svoj redovan operativni program, a mi ćemo mu sa našim timom u tome pomoći, ako bude potrebe i nekim novim angažovanjem. Ovo je veliki događaj za srpsku medicinu da jedan hirurg svetskog glasa od nas uči novu metodu, iz oblasti kardiohirurgije koja je u razvoju.

Želudačna arterija je, inače veoma pogodan graft koji naš tim kardiohirurga koristi za kompletan arterijski bajpas, jer je anatomski blizu donjeg zida srčanog mišića, a po prirodi je visceralna arterija i veoma je retko pogođena aterosklerotskim promenama.

- Ova arterija se ne preseca kompletno, već samo njen završni deo, tako da se koristi njeno ishodište iz trbušne aorte - objašnjava dr Grujić. - Njoj se potom pravi novi anatomski put preko jetre, zatim kroz dijafragmu do donjeg zida srčanog mišića. Ovu arteriju možemo da koristimo, jer je želudac izuzetno dobro vaskularizovan organ, koga ishranjuju četiri arterije, tako da bez posledica može funkcionisati bez jedne, pa i bez dve arterije. Zahvat se radi kroz mali rez na trbuhu od tri centimetra, estetski efekat je odličan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)