BIBLIOTECI ŠAFARIKOVE DIPLOME, MUZEJU DIREROVE REPLIKE: Poklon Muzeja žrtava genocida ustanovama kulture

V.C.S.

23. 04. 2024. u 18:31

FONDACIJA Muzeja žrtava genocida darovala je juče tri nacionalne ustanove kulture - Narodnu biblioteku Srbije, Muzej primenjene umetnosti i Arhiv Srpske pravoslavne crkve vrednom istorijskom i umetničkom građom. U pitanju je građa iz perioda 19. i 20. stoleća.

БИБЛИОТЕЦИ ШАФАРИКОВЕ ДИПЛОМЕ, МУЗЕЈУ ДИРЕРОВЕ РЕПЛИКЕ: Поклон Музеја жртава геноцида установама културе

Muzej žrtava genocida

Narodnoj biblioteci Srbije darovana je diploma Univerziteta u Beču od 21. jula 1838. godine, kojom se Janko Šafarik, nekadašnji upravnik Narodne biblioteke Srbije i Narodnog muzeja Srbije, proizvodi u zvanje doktora medicinskih nauka (sa voštanim pečatom u drvenom kućištu), zatim Šafarikova diploma o sticanju zvanja počasnog člana Moskovskog carskog arheološkog društva, od 21. marta 1867. godine, umrlica Janka Šafarika, fotografija Pavla Šafarika i crtež, tuš na papiru, Janka Šafarika iz 1872.

Muzeju primenjene umetnosti darovano je bibliofilsko izdanje štampano u Minhenu 1914. godine, sa 109 numerisanih stranica kaširanih reprodukcija radova Albrehta Direra, koje pruža bliži uvid u tehnološke procese u domenu savremenih štamparskih postupaka i ubrzanog napretka celokupne grafičke industrije.

Muzej žrtava genocida

Biljana Jotić (Muzej primenjene umetnosti) i Nikola Radosavljević (Muzej žrtava genocida)


I Arhivu Srpske pravoslavne crkve poklonjena je fotografija patrijarha srpskog Varnave, sa posvetom patrijarha episkopu mukačevsko-prešovskom Damaskinu (Grdaničkom), od 21/8. juna 1936. godine.
Svečani čin potpisivanja ugovora o donaciji i primopredaja održani su u Narodnoj biblioteci Srbije, a ugovore o donaciji potpisali su upravitelj Fondacije Stanko Debeljaković, upravnik Narodne biblioteke Srbije dr Vladimir Pištalo, direktorka Muzeja primenjene umetnosti Biljana Jotić i direktor Arhiva SPC dr Radovan Pilipović.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)