TREĆA MEMORIJALNA KONFERENCIJA "PREDRAG MARIĆ: Mesto okupljanja stručnjaka bezbednosti

Z.U.

24. 04. 2024. u 13:48

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je Trećoj memorijalnoj konferenciji „Predrag Marić“ i poručio da je ona postala tradicionalno mesto okupljanja teoretičara i stručnjaka u oblasti bezbednosti koje MUP izuzetno podržava.

ТРЕЋА МЕМОРИЈАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРЕДРАГ МАРИЋ: Место окупљања стручњака безбедности

Foto: MUP

- Svi znamo koliko je posao pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova težak, odgovoran i zahtevan i koliko je neophodna i važna naša briga o svakodnevnom čuvanju bezbednosti naših građana, a pogotovo tokom prirodnih katastrofa. U toj našoj zajedničkoj borbi i brizi za stanovništvo, ne smemo nikada zaboraviti one ličnosti koje su tokom svog radnog veka zalaganjem i ogromnim trudom ostavile neizbrisiv pečat u našoj velikoj porodici Ministarstva unutrašnjih poslova - poručio je ministar Gašić.

Ministar Gašić je istakao da je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić temelje ove službe gradio istinskim vrednostima koje moraju da odlikuju svakog njenog pripadnika, a to su hrabrost, posvećenost, humanost, kolegijalnost i najviši stepen profesionalizma:

Foto: MUP

- Sa ponosom i uvažavanjem ističemo da smo u redovima našeg Ministarstva imali takvog kvalitetnog čoveka. Svakako, važan deo svega što nam je ostavio u amanet da se čuva i nadograđuje jesu znanje i usavršavanje i upravo iz tih razloga, velika mi je čast da danas prisustvujem trećoj Memorijalnoj naučno-stručnoj konferenciji posvećenoj Predragu Mariću  - rekao je ministar Gašić i dodao da je tema ovogodišnje konferencije usmerena ka upotrebi novih tehnologija u upravljanju vanrednim situacijama, za šta se i sam Predrag Marić zalagao.

Takođe, poručio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova od početka 2023. godine uložilo veliki trud u opremanje, jačanje ljudskih kapaciteta, kao i izgradnju i rekonstrukciju objekata Sektora za vanredne situacije:

Foto: MUP

- Drago mi je da su među učesnicima predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, ostalih organizacionih jedinica MUP-a, kao i predstavnika drugih domaćih i inostranih institucija, koji svojim znanjem doprinose podizanju celokupnog sistema zaštite i spasavanja.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić poručio je da ovakva konferencija predstavlja sećanje na Predraga Marića i naučni skup, ali isto tako i odu profesionalizmu, radu i posvećenosti:

Foto: MUP

- Ono čemu je Predrag Marić posvetio čitav svoj život, to je Sektor za vanredne situacije, kao glavnoj službi za spasavanje u Republici Srbiji. Sektor za vanredne situacije sada je moderna služba koja se izuzetno snažno razvija, a protekla godina je bila godina najvećeg ulaganja u Sektor. Zahvaljujem se ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću na izuzetnoj podršci.

Foto: MUP

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić istakao je da su iskustvo Predraga Marića, kao i njegova stručnost i spremnost u postupanju prilikom mnogih vanrednih situacija ostavile dubok trag ne samo u policiji, već i na matičnom Fakultetu bezbednosti i široj društvenoj zajednici.

Foto: MUP

Ovom prilikom, ministar Gašić dodelio je predsedniku Crvenog krsta Srbije prof. dr Draganu Radovanoviću nagradu za izuzetan stručni doprinos u oblasti upravljanja rizikom od katastrofa, dok je rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić dodelio nagradu za najbolji naučni rad sa Druge memorijalne konferencije laureatima prof. dr Zoranu Jeftiću i prof. dr Miroslavu Mladenoviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona