REZERVE KRVI MOGU BITI PROBLEM ZA VREME PRAZNIKA: Manje donora, a operacije se rade

Novosti online

26. 04. 2024. u 10:44

PRED nama su prvomajski i vaskršnji praznici, zbog kojih se neće raditi šest dana, a koji će uticati i na dobrovoljno davanje krvi, zbog čega je važno da svi koji su u mogućnosti nju doniraju pre ovog mini-odmora.

РЕЗЕРВЕ КРВИ МОГУ БИТИ ПРОБЛЕМ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА: Мање донора, а операције се раде

Foto: V. Ć.

Mirjana Knežević, portparol Instituta za transfuziju krvi Srbije, podseća da davalaštvo krvi nije ujednačeno tokom cele godine i da se povremeno suočavamo sa problemom nestašice krvi, koja je najčešće sezonskog karaktera, a može biti uslovljena i vanrednim situacijama.

- Smanjenje rezervi krvi dešava se obično tokom prazničnog i letnjeg perioda, za vreme godišnjih odmora, što se poklapa sa putovanjima populacije koja daje krv. Najpre se nestašica ogleda u nedostatku komponenata krvi, trombocita koji imaju kraći životni vek. U tim periodima godine je posebno važno da se sugrađani odazovu našim pozivima. S obzirom na to da se ove godine zbog prvomajskih i uskršnjih praznika neće raditi šest dana, kojima prethodi i prolećni školski raspust, očekujemo manji odziv davalaca krvi u tom periodu - kaže Mirjana Knežević.

Važno je, zato, da pred praznike svi koji su u mogućnosti doniraju krv kako bi se održale stabilne rezerve i kako bi svi pacijenti kojima je krv lek, mogli da i tokom praznika prime transfuziju krvi.

- Za sve sugrađane dobre volje koji će ostati u gradu tokom praznika, sala Instituta za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, radiće od 8 do 15 č, svakog dana od 1. do 6. maja, osim na Uskrs, u nedelju, 5. maja. Trenutno su rezerve krvi stabilne, ali su smanjene A negativna i O negativna krvna grupa - navodi sagovornica.

Potrošnja krvi u Beogradu najveća

Napominje da se bolničkim centrima u Beogradu leči najveći broj pacijenata kako iz glavnog grada, tako i iz drugih gradova.

- Zbog toga je potrošnja krvi u Beogradu velika. Sve ozbiljne i teške operacije i intervencije se obavljaju u glavnom gradu. Svakoga dana neophodno je da minimum 350-400 osoba dobrovoljno donira krv, kako bi se podmirile potrebe svih bolnica u Beogradu i Srbiji koje Institut za transfuziju krvi Srbije snabdeva, odnosno na nedeljnom nivou to je oko 1800 jedinica krvi. Prosečan broj prikupljenih jedinica krvi tokom prazničnih dana u sali Instituta je 25, što unapred upozorava da će se tokom prve nedelje maja prikupiti mali broj jedinica krvi, zbog čega je ovaj poziv veoma značajan i predstavlja podsetnik svim potencijalnim davaocima krvi da se odazovu i doniraju krv - kaže sagovornica i podseća da kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdevanje zdravstvenih ustanova i pacijenata bezbednom krvlju i krvnim produktima, predstavlja veoma važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje.

(Blic)

BONUS VIDEO: TESTIRANjE NA DEONICI BRZE PRUGE NOVI SAD - VRBAS: Postignuta brzina od 202 kilometara na sat

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini