"ZA BOLJI SVET SE MORAMO BORITI" Patrijarh Porfirije se obratio deci na godišnjicu masakra u Ribnikaru - Dobrota odnosi konačnu pobedu

Tanjug

03. 05. 2024. u 12:52

PATRIJARH srpski Porfirije izjavio je danas, povodom godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, da se za bolji svet moramo boriti, ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom.

ЗА БОЉИ СВЕТ СЕ МОРАМО БОРИТИ Патријарх Порфирије се обратио деци на годишњицу масакра у Рибникару - Доброта односи коначну победу

Foto: SPC

- Mi, odrasli, nismo stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene. Kako budete odrastali, draga deco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svet u kojem ima mnogo nepravde i zla. Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije! I ne mora biti! - istakao je patrijarh u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a saopštila Srpska pravoslavna crkva.

- Za bolji svet se, međutim, moramo boriti; ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom - poput Hrista, koji se čak i sa Krsta moli za one koji ga raspinju i vređaju, i želi im dobro - naveo je patrijarh.

Istakao je da je pobeda zla i nepravde privremena i prividna.

- Veliki petak nije konačna istina o dobroti koju nosite u srcima, kojoj vas uče vaši roditelji, učitelji i nastavnici; kojoj se nadate i koju priželjkujete da vidite u celom svetu, a koju jasno vidite u Hristu - naveo je patrijarh.

Prema njegovim rečima, lepo vaspitanje, iskreno prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost imaju smisla zato što ih Bog potvrđuje i zato što im se anđeli raduju.

- Budite, dakle, hrabri i istrajni u dobru; a kada vam bude teško - ugledajte se na Hrista; i znajte da dobrota odnosi konačnu pobedu! Vaskrsenje Hristovo je vaša pobeda! Hristos Vaskrse! - naveo je patrijarh srpski Porfirije u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Podsetimo, na današnji dan 2023. godine učenik K.K. ubio je devet učenika OŠ "Vladislav Ribnikar" i školskog čuvara i ranio nastavnicu istorije i pet učenika.

BONUS VIDEO:

VELIKI BROJ GRAĐANA ODAJE POČAST ŽRTVAMA MASAKRA: Godišnjica masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove