SAZNAJTE KAKO SAČUVATI ZDRAVLJE ZUBA: Nega kod kuće i posete stomatologu

Novosti online

18. 04. 2024. u 09:43

OČUVANjE zdravlja zuba zahteva pažljivu negu i redovne posete stomatologu.

САЗНАЈТЕ КАКО САЧУВАТИ ЗДРАВЉЕ ЗУБА: Нега код куће и посете стоматологу

Foto: pexels.com

Počevši od svakodnevnog pranja zuba pastom koja sadrži fluorid, pažljivo čišćenje zubnog mesa i korišćenje zubnog konca ili međuzubne četkice, možete sprečiti nastanak karijesa i drugih problema. Ishrana takođe igra važnu ulogu - izbegavanje previše šećera i kiselina pomaže u očuvanju zdravih zuba. Redovne posete stomatologu su ključne jer stručnjaci mogu ukloniti kamenac i plak te pružiti savete za dalju negu. Razmislite i o preventivnim tretmanima poput fluoridacije kako biste dodatno ojačali zube. Očuvanje zdravlja zuba zahteva doslednost i brigu, ali dugoročno doprinosi lepoti i funkcionalnosti vašeg osmeha.

Kada je vreme za ugradnju implantata

Vreme za ugradnju implantata varira zavisno od različitih faktora i trebalo bi da se konsultujete sa stomatologom radi individualne procene. Uopšteno, situacije kada se razmatra ugradnja implantata uključuju gubitak jednog ili više zuba, posebno ako nedostajući zubi utiču na estetiku ili funkcionalnost usta. Takođe, ako postojeći zubi imaju ozbiljne probleme kao što su karijes, propadanje ili infekcije koje ne mogu biti rešene drugim metodama, implantati se mogu smatrati kao trajnije rešenje.

Takođe, ako imate probleme sa stabilnošću proteze ili postoje zdravstveni uslovi koji bi mogli uticati na uspešnost implantata, važno je razmotriti odluku o ugradnji uz konsultaciju sa stručnjakom. Osim toga, implantati zahtevaju dobru oralnu higijenu i spremnost da se pridržavate stroge rutine čišćenja kako bi se očuvalo njihovo zdravlje i funkcionalnost.

Koja hrana može da utiče na prebojenost zuba

Hrana koja može uticati na prebojenost zuba obično sadrži pigmentaciju koja može ostaviti tragove na zubima tokom vremena. Evo nekoliko primera hrane koja može doprineti prebojenosti zuba:

•Kafa i čaj: Obe ove napitke karakteriše tamna boja koja može ostaviti fleke na zubima, posebno ako se konzumiraju u većim količinama ili ako se pije tokom dužeg perioda.

•Crveno vino: Pigmenti prisutni u crvenom vinu mogu ostaviti tamne mrlje na zubima, posebno ako se vino konzumira često ili u većim količinama.
•Tamna gazirana pića: Cola i druga tamna gazirana pića sadrže boje koje mogu obojiti zube ako se često konzumiraju.
•Bobičasto voće: Poput borovnica, ribizli i brusnica, koje sadrže intenzivne boje koje mogu ostaviti tragove na zubima.
•Soja sos i tamni umaci: Ovi umaci često sadrže tamne pigmente koji mogu izazvati prebojenost zuba ako se konzumiraju često.
•Slatkiši: Osobito slatkiši poput karamela i žvakaćih guma koje sadrže boje i šećere koji mogu ostaviti mrlje na zubima.
Važno je napomenuti da se prebojenost zuba može javiti i usled pušenja i konzumiranja određenih lekova. Redovno održavanje oralne higijene i izbegavanje prekomernog konzumiranja ovih namirnica može pomoći u očuvanju belih i zdravih zuba.

Foto: pexels.com

Zašto kafa iz aparata za kafu manje boji zube nego klasična kafa

Mnogi ljubitelji kafe su primetili da kafa pripremljena iz aparata za kafu manje boji zube u poređenju sa klasično pripremljenom kafom. Ovo je fenomen koji privlači pažnju kako ljubitelja kafe, tako i stomatologa i naučnika. Postoji nekoliko faktora koji mogu objasniti zašto je to tako:

•Mlevenje zrna: Kafa iz aparata za kafu često koristi fino mlevena zrna kafe. Ovo fino mlevenje omogućava brže i potpunije izluživanje arome i ukusa kafe, ali isto tako smanjuje kontakt između čestica kafe i zuba, što može smanjiti potencijalnu bojenost zuba.

•Pravilna temperatura: Aparati za kafu često održavaju optimalnu temperaturu za pripremu kafe. Ova temperatura može biti niža od temperature klasično pripremljene kafe, što može smanjiti potencijal za oštećenje zubne gleđi i olakšati ispiranje pigmenta.
•Manje kiselosti: Neki aparati za kafu imaju filtere ili tehnologije koje smanjuju kiselost kafe. Kiselost kafe može doprineti oštećenju zubne gleđi i olakšati apsorpciju pigmenta, pa manja kiselost može rezultirati manjom bojenosti zuba.
•Čišćenje aparata: Redovno čišćenje aparata za kafu može sprečiti nakupljanje ostataka kafe i drugih supstanci koje bi mogle doprineti bojenju zuba. Čisti aparat za kafu može proizvesti kafu koja manje boji zube.
•Tip zrna kafe: Različite vrste kafe imaju različite karakteristike. Neke vrste kafe mogu manje bojiti zube zbog svojih hemijskih karakteristika i sastava.
Važno je napomenuti da i pored ovih faktora, kafa i dalje može imati potencijal da boji zube, posebno ako se konzumira u velikim količinama ili ako se zanemaruje redovna oralna higijena. Stoga je važno održavati pravilnu oralnu higijenu i povremeno se savetovati sa stomatologom kako biste očuvali zdravlje zuba bez obzira na konzumaciju kafe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO, MOLIM?! Da li je moguće da je Vilander ovo rekao o Novaku Đokoviću?