TUŽAN DAN ZA KNJIŽEVNOST: Preminuo poznati pisac

Novosti online

10. 05. 2024. u 09:43

KNjIŽEVNIK i prevodilac Ivan Ivanji preminuo je juče, u 96. godini.

ТУЖАН ДАН ЗА КЊИЖЕВНОСТ: Преминуо познати писац

Foto Pixabay free images

– Umro je na Dan pobede nad fašizmom, gde je pre 80 godina deportovan iz Novog Sada kao Jevrejin da umre – u Vajmaru, samo desetak kilometara od svog nekadašnjeg logora, u omiljenom Hitlerovom hotelu – navodi se u tekstu.

Ivanji je napisao 26 romana, što izvorno na srpskom, što na nemačkom, tri zbirke pripovedaka, tri knjige poezije, pisao je drame, knjige za decu, memoare, eseje... Između ostalih, prevodio je Kisa i Albaharija na nemački, sa nemačkog Brehta, Borherta, Grasa, Bela, Encensbergera, Jaspersa.

Prevodio je mađarsku poeziju na srpski jezik. Radio je kao nastavnik projektne geometrije, kao novinar, bio je umetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu, zamenik upravnika Narodnog pozorišta i Titov prevodilac za nemački. Gostovao je, kako je sam rekao, u diplomatiji kao ataše za kulturu i štampu u jugoslovenskoj ambasadi u Bonu od 1974. do 1978. godine. Do raspada SFRJ bio je generalni sekretar Saveza književnika Jugoslavije. Rođen je u Zrenjaninu u jevrejskoj lekarskoj porodici. Njegovi roditelji su ubijeni ubrzo nakon nemačke okupacije 1941. godine. Preživeo je nacističke koncentracione logore Aušvic i Buhenvald. Kasnije je pisao o „svom lepom životu u paklu” – podsećaju iz „Vremena”.

Rekao je da mu je svaki dan posle logora divan poklon, da se osećao pobednikom samo time što je ostao živ. – Neumoran do poslednjeg časa imao je književno veče u vajmarskom pozorištu posvećeno Bauhausu pod nacionalsocijalizmom i čitao iz svog romana „Kovana pisma”. Presekao je vrpcu na otvaranju Muzeja prinudnog rada u nacističkoj Nemačkoj. Kao jedan od poslednjih živih svedoka „vremena zla“ smatrao je svojom dužnošću da neprestano upozorava na opasnosti koje nosi zaborav, na povratak nacionalizma, rasizma i modernih diktatora, na pogibiju dece izbeglica koja beže od ratova i siromaštvo u svetu koji je ponovo na prekretnici. On je poručio da nikada ne smemo da se pomirimo sa uslovima u kojima živimo – navodi se u tekstu. Vreme i mesto komemoracije biće naknadno saopšteni.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK NA CEREMONIJI DANA EVROPE: Srdačan pozdrav Vučića sa Žiofreom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)