KRIVE JER SU POMAGALE STARIM I BOLESNIM: Rođaci i kolege o sramnoj optužnici protiv dve doktorke zbog lečenja malobrojnih Srba i nealbanaca

D. Z.

05. 06. 2024. u 11:33

OSNOVNO tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv dve lekarke zbog, kako je navedeno, "nezakonitog obavljanja medicinske i farmaceutske delatnosti mimo sistema" takozvanog Kosova, odnosno zbog činjenice da su pomagale starim i bolesnim Srbima i nealbancima u ovom gradu?!

КРИВЕ ЈЕР СУ ПОМАГАЛЕ СТАРИМ И БОЛЕСНИМ: Рођаци и колеге о срамној оптужници против две докторке због лечења малобројних Срба и неалбанаца

Foto: D.Z.

Ova, gotovo neverovatna optužnica, podignuta u ponedeljak uveče se odnosi, kako saznajemo, na Natašu P. i Emiliju I., direktorku i doktorku prištinskog Doma zdravlja koje su radile u sklopu Centra za mir i toleranciju u Prištini, gde su i pružale zdravstvene usluge malobrojnim Srbima i nealbancima u Prištini prema sistemu Ministarstva zdravlja Srbije.

U prostorije ovog Centra, koji funkcioniše kao NVO, a koje se nalaze u okviru objekta glavne policijske stanice u Prištini, pripadnici tzv. kosovske policije upali su još 31. januara. Desetak zaposlenih, koliko ih se tada tu zateklo, uključujući i vozače saniteta, privedeno je na informativni razgovor.

- Najduže su ispitivane Nataša i Emilija protiv kojih je podignuta optužnica bez ikakvog razloga i povoda. Ispitivane su kao da su nekakvi zločinci... pa one se bave humanim poslom. Leče malobrojne Srbe u Prištini, uglavnom stare i nemoćne koji ne mogu do Gračanice, gde se nalazi najbliža srpska zdravstvena ustanova - ispričali su "Novostima" rođaci dve doktorke.

Natašine i Emilijine kolege navode da je ovo još jedan atak privremenih prištinskih institucija na srpski zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji:

- Nije im bilo dovoljno što su ih maltretirali i ispitivali više sati, što su im oduzeli sve lekove, čak i vozilo Hitne pomoći, pa su stare i nemoćne Srbe u gradu, njih manje od dvadeset, ostavili bez lekara i lekova... To je politička odluka i sramota ne samo za vlasti u Prištini već i za čitavu međunarodnu zajednicu koja ćuti i mirno gleda šta se Srbima na Kosovu i Metohiji dešava.

Jedini srpski kutak

LEKARI i medicinsko osoblje prištinskog Doma zdravlja, koji su u prostorijama ovog Centra pružali zdravstvene usluge malobrojnim Srbima, bili su im više od lekara. Oni su prištinskim Srbima, kojih je do 1999. ovde bilo više od 40.000, bili znak da nisu prepušteni sebi samima i da nisu zaboravljeni. To je inače bio jedini preostali srpski kutak u gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)