METEOALARMI NIKAKO DA SE UGASE, RHMZ SE OGLASIO I OVOG JUTRA: Evo hoćemo li se kriti od grmljavine i pljuskova za vikend

Милица Шкорић
Milica Škorić

24. 05. 2024. u 07:21

PREMA vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, tokom jutra i prepodneva biće oblačno i mestimično kišovito, dok se uveče očekuje razvedravanje u celoj zemlji, a maksimalna dnevna temperatura iznosiće do 26 stepeni.

МЕТЕОАЛАРМИ НИКАКО ДА СЕ УГАСЕ, РХМЗ СЕ ОГЛАСИО И ОВОГ ЈУТРА: Ево хоћемо ли се крити од грмљавине и пљускова за викенд

Foto: Novosti

Jutarnja temperatura će biti od 9 do 15, a najviša od 23 do 26 stepeni.

Kiša i pljuskovi sa grmljavinom lokalno će biti izraženiji u istočnoj polovini zemlje, dok će u ostalim krajevima njihova učestalost i intenzitet slabiti.

Nova najava RHMZ-a

- Ujutru u Vojvodini mestimično kiša ili pljusak, a po kotlinama i visoravnima jugozapadne Srbije i u Pomoravlju ponegde magla koja smanjuje vidljivost na 200 do 400 m - navodi se u novoj najavi RHMZ-a.

U najavi RHMZ-a se navodi da se za vikend i početkom sledeće sedmice očekuje delimična stabilizacija vremena.

- U većini mesta biće suvo uz duže sunčane intervale, a na zapadu, jugozapadu i jugu Srbije preovlađivaće oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Za vikend će u košavskom području ponovo duvati umeren do jak jugoistočni vetar - navodi se.

Vremenska prognoza za Srbiju za petak

Meteorolozi očekuju da u petak bude promenljivo i nestabilno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće slab do umeren vetar, zapadni i severozapadni. Najniža temperature biće od 9 do 16 stepeni, a najviša od 22 do 26 stepeni.

Za petak je upaljen “žuti” meteoalarm zbog kiše i grmljavine za :

  • Vojvodinu
  • Beograd
  • zapadnu Srbiju
  • Šumadiju
  • Pomoravlje
  • istočnu Srbiju
  • jugoistočnu Srbiju

U jugozapadnoj Srbiji se očekuje grmljavina bez padavina.

Vremenska prognoza za Srbiju za subotu

Prvog dana vikenda biće pretežno sunčano i malo toplije, u zapadnim, jugozapadnim i južnim predelima Srbije uz promenljivu oblačnost mestimično se očekuju kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Vetar će biti u skretanju na jugoistočni, u košavskom području u pojačanju, naročito na jugu Banata.

Najniža temperatura biće od 9 do 16 stepeni, a najviša od 24 do 28 stepeni.

“Žuti” meteoalarm na grmljavinu upozorava građane :

  • zapadne Srbije
  • jugoistočne
  • jugozapadne Srbije

U jugozapadnoj Srbiji se očekuju i padavine i prema objašnjenju za “žuti” meteoalarm, “vreme može potencijalno biti opasno”.

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike – upozorava RHMZ.

Vremenska prognoza za Srbiju za nedelju

U nedelju će biti pretežno sunčano i malo toplije, u zapadnim, jugozapadnim i južnim predelima Srbije uz promenljivu oblačnost mestimično se očekuju kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Vetar će biti slab i umeren jugoistočni, u košavskom području umeren i jak koji će na jugu Banata povremeno dostizati i olujne udare.

Najniža temperatura će biti od 10 do 17 stepeni, a najviša od 24 do 28 stepeni.

Vremenska prognoza za Srbiju do kraja maja

Od 27. do 31. maja, prema vremenskoj prognozi RHMZ-a, u Srbiji će biti pretežno sunčano i toplije, osim na zapadu, jugozapadu i jugu zemlje gde se uz promenljivu oblačnost očekuju kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

BONUS VIDEO: PADAO GRAD VELIČINE ORAHA - Nevreme poharalo Loznicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)