HRAM NIJE HIR VEĆ MORALNA OBAVEZA: Vladika bački Irinej na tribini u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu (FOTO)

J. SIMIĆ

29. 05. 2024. u 08:23

NIJE nikakav kapric ili hir izgradnja hrama Svetih mučenika bačkih na Limanu, na mestu stradanja u Novosadskoj raciji,koji će biti posvećen i svim žrtvama u Južnoj Bačkoj 1941.i 1942 godine.To je naš dug.Mi nemamo moralno pravo da te žrtve prećutkujemo.

ХРАМ НИЈЕ ХИР ВЕЋ МОРАЛНА ОБАВЕЗА: Владика  бачки Иринеј   на трибини у Ректорату Универзитета у Новом Саду (ФОТО)

Eparhija bačka/Priv.arhiva

 Ovu poruku uputio je Njegovo preosveštenstvo vladika bački Irinej sa tribine „Sloboda govora - govor mržnje“ održane u Rektoratu Novosadskog univerziteta u utorak veče a povodom najave izgradnje hrama posvećenog Svetim mučenicma bačkim u novosadskom naselju Liman.Gradnji hrama,podsetimo,  usprotivilo se nekoliko nevladinih udruženja uglavnom zbog očuvanja zelenih površina.

  -Ovo stradanje je kao što znamo, bila tabu tema  dugi niz decenija iako je bilo veliko. Ako se uzme u obzir kolika je teritorija južne Bačke, koja je najviše stradala,u poređenju sa NDH vidimo da to stradanje nije bilo mnogo manje,ako nije bilo i jednako – rekao je vladika bački.

   Naglasio je Njegovo preosveštenstvo da kao što nemamo moralno pravo da zaboravimo,“nemamo ni pravo, a to i ne činimo, da potivamo na  osvetu i na mržnju“.Dodao je da čak ni u onom vremenu nisu čitavi narodi bili na strani zla.

   -Dušu i obraz  mađarskog naroda čiji predstavnici su u saradnji sa nemačkim nacistima,izvršili zločine  1941. i 1942.godine,osvetlala  su dva velika čoveka Pal Teleki i Endre Bajči Žilinski koji su spasavali susede.- naglasio je vladika i dodao da „niko nama ne može pripisati da mrzimo čitave narode,još manje da smo genocidan narod što je apsolutno besmisleno i  groteskno“.

  Ističući da je sloboda govora važna za celu zajednicu,nauku i za sam univerzitet  prof. dr Slobodan Antonić,kazao je da zahvaljujući slobodi govora možemo bolje da se snađemo u svetu.

 -Postoji,ipak, ograničenje u slobodi govora koje nije vezano toliko za zakon,koliko je u  vezi sa našim normalnim osećajem za pristojnost i civilizovanost a one  isključuju neprestano vređanje i klevetanje pod maskom slobode govora  – ukazao je prof Antonić rekavši da se takav  govor pretvara u „kulturu“ govora mržnje i „verbalni građanski rat“.

  Antonić je zatim pročitao niz uvredljivih naslova i izjava  o Srbima,srpskoj državi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi,objavljenih u pojedinim medijima.

  -Kako profesor univerziteta može da kaže da je antisrpstvo preduslov patriotizma ili da je  srpsko društvo degenerisano ,a Srbija i Republika Srpska predstavljaju duhovne pustinje ? –naveo je dr Antonić.

  U ime suorganizatora tribine,Studentskog parlamenta,ali i iz poštovanja prema svom pretku, jereju  Branku Vakanjcu,stradalom  1942.godine u raciji,govorio je student-prorektor Damjan Vakanjac.

 - Tanka je granica između slobode govora i govora mržnje –rekao je Vakanjac i izneo stav da profesori univerziteta moraju da vode računa šta i kako govore ne samo za katedrom nego i na drugim javnim mestima.

    Naglasio je da se raduje  izgradnji hrama ne samo zbog oduživanja uspomene na mučenike među kojima je i njegov predak,već i zato što će hram biti  u blizini Univerziteta koji pohađa oko 50.000 studenata.

   -Oni nemaju uvek mogućnost da putuju kući povodom Božića ili Vaskrsa,ali će  imati priliku da dođu i pomole se u obližnjem hramu Svetih mučenika bačkih – rekao je na kraju Vakanjac.

Tribini ,drugoj na istu temu,u poslednjih četrnaest dana, ribini su prisustvovali muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić, kapelan rimokatoličke župe Imena Marijina u Novom Sadu Nebojša Stipić, sveštenik Slovačke Evangeličke Crkve a. v. u Novom Sadu Branislav Kulik, posebni savetnik predsednika Vlade Republike Srbije  Nikola Banjac, sveštenici i đakoni Eparhije bačke, studenti i profesori Univerziteta u Novom Sadu i mnogobrojni Novosađani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD