DANAS OSMACIMA POČINJE RASPUST, ALI TEK TREBA DA ZASUČU RUKAVE: Detaljan spiska svih važnih datuma, polaganje male mature sve bliže

Novosti online

31. 05. 2024. u 08:36

DO polaganja male mature ostalo je oko dve nedelje, a danas za osmake, odnosno male maturante počinje letnji raspust. Ipak, početak dugoočekivanog letnjeg raspusta nije uvek med i mleko kao što đaci očekuju, tako je i ove godine za sve buduće srednjoškolce, koji ovog juna polažu malu maturu.

ДАНАС ОСМАЦИМА ПОЧИЊЕ РАСПУСТ, АЛИ ТЕК ТРЕБА ДА ЗАСУЧУ РУКАВЕ: Детаљан списка свих важних датума, полагање мале матуре све ближе

Foto: N. Skenderija

Darko Eger, direktor OŠ "Kneginja Milica", kaže da iako se škola za osmake završava sada u petak, oni će moći da dolaze u škole na konsultacije sa nastavnicima i pripremnu nastavu za polaganje male mature.

On ipak napominje da je to fakultativna aktivnost škola, ali da većina, kao i njegova, takvu nastavu organizuje za male maturante.

Kada se polaže mala matura

Polaganje male mature trajaće tri dana, i održaće se 17, 18. i 19. juna. Prema informacijama koje je objavilo Ministarstvo prosvete, ispit počinje tačno u 9 i traje do 11 sati.

17. jun: test iz srpskog jezika

Osmaci da će prvog dana, u ponedeljak, 17. juna, raditi test znanja srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Test znanja srpskog, odnosno maternjeg jezika već godinama ima sličnu strukturu pitanja i zadatka koja pokriva sve oblasti: gramatika, leksika, narodni i književni jezik, književnost, pisano izražavanje, veština čitanja i razumevanja pročitanog.

18. jun: test iz matematike

Mali maturanti drugog dana male mature rešavaće test znanja matematike.

Test iz matematike na sličan način i u sličnoj proporciji kao ranijih godina pokriva sve oblasti: geometrija, brojevi i operacije sa njima, algebra i funkcije, obrada podataka, merenje.

19. jun: test iz izbornog predmeta

Trećeg dana male mature, 19. juna, svršeni osmaci polagaće predmet po izboru - biologiju, istoriju, geografiju, fiziku ili hemiju. Dakle, jedan od tih pet.

Za polaganje ovogodišnjeg trećeg testa, predmeta po izboru, mali maturanti izjašnjavali su se 29. decembra, ali su do 11. aprila mogli da se predomisle, jer je u međuvremenu bila proba male mature gde su mogli da testiraju svoje znanje.

U ovoj školskoj godini najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto).

Foto P. Milošević

21. jun: Preliminarni rezultati male mature i prigovori

Kako kaže Eger, već 21. juna objavljuju se preliminarni rezultati male mature, nakon čega se podnose prigovori. Ističe da se po objavljivanju konačnih rezultata 24. juna pristupa popunjavanju liste želja.

- Preliminarni rezultati i prvostepeni prigovori su 21. juna, a nakon drugostepenih prigovora i objavljivanja konačnih rezultata 24. juna, već 25. i 26. juna obavlja se popunjavanje liste želja koja izlazi u informatoru i na sajtu Moja srednja škola. Ona se može popuniti elektronskim putem ili dostaviti u školi najkasnije do 15 sati 26. juna. Već 27. juna je provera tačnosti popunjenih lista želja, i tada će do 15 sati moći da se promeni želja učenika, a objavljivanje konačnih rezultata je u ponedeljak, 1. jula, do osam sati - zaključuje Eger.

Važni datumi za osmake

31. maj - Osmaci se raspuštaju

17. jun: Završni ispit – test iz srpskog jezika
18. jun: Završni ispit – test iz matematike
19. jun: Završni ispit – test iz izbornog predmeta
21. jun: Preliminarni rezultati male mature
21. jun: Prijem prigovora na preliminarne rezultate
24. jun: Konačni rezultati male mature
25-26. jun: Popunjavanje lista želja za upis
28. jun: Objavljivanje konačne liste želja učenika
1. jul: Objavljivanje raspodele đaka po školama
1. jul: Objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

(Blic)

BONUS VIDEO: SADA MOŽEMO DA OSTANEMO U SVOJOJ ZEMLjI: Mladi medicinari zadovoljni dobijenim poslom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD