Neophodna stalna ulaganja u rafinerijski sektor

V.N.

31. 05. 2024. u 12:09

DRAGAN Govedarica, profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, ocenio je da je Rafinerija nafte u Pančevu jedna od najsavremenijih i ekološki najnaprednijih u ovom delu Evrope, koja je dodatno ojačala svoju konkurentnost nedavno završenim remontom.

Неопходна стална улагања у рафинеријски сектор

Foto: Promo

On je u intervjuu za portal Energija Balkana podsetio da je u pančevačkoj rafineriji ove godine obavljen planski kapitalni remont, za koji se može reći da je bio najkompleksniji i najizazovniji u istoriji rafinerije.

- Ciljevi remonta bili su omogućavanje veće pouzdanosti rada postrojenja i opreme, jačanje energetske efikasnosti i unapređenje upravljanja zaštitom životne sredine. Važno je istaći da je kapitalni remont omogućio i da se Rafinerija nafte Pančevo pozicionira kao jedna od najsavremenijih i ekološki najnaprednijih u ovom delu Evrope. U poslednjih 15 godina u razvoj i modernizaciju pančevačke rafinerije uloženo je više od 900 miliona evra - rekao je profesor na Katedri za naftno-petrohemijsko inženjerstvo.

Prema njegovim rečima, remontne aktivnosti su posebno bile usmerene na ključna postrojenja za proizvodnju dizela i benzina.

- Kada se analiziraju izveštaji NIS-a, jasno je da je stalna modernizacija Rafinerije jedan od prioriteta kompanije, pri čemu cilj nisu samo biznis efekti, već i želja da se unapredi ekološka slika naše zemlje. U prilog tome govori i činjenica da je NIS samo u oblasti zaštite životne sredine uložio sredstva u iznosu od 95 miliona evra. Ovo je u rangu sa najboljim rafinerijama u Evropi - rekao je Govedarica.

Na konstataciju da je remont u Rafineriji trajao duže od najavljenog termina, profesor Govedarica je naveo da sve rafinerije nafte u svetu nastoje da imaju što manje zastoja u radu zbog toga što svaka planirana ili neplanirana obustava znači gomilanje troškova i smanjivanje dobiti.

- Međutim, analize pokazuju da se tačno trajanje remonta može samo okvirno odrediti. Mi smo imali sreću da u poslednjih pet godina nismo imali značajnija zaustavljanja rada u sektoru prerade nafte, naročito u periodu kada su rafinerijske marže bile visoke… Kao što je napomenuto, ovaj remont je bio najkompleksniji i najizazovniji u istoriji rafinerije s obzirom na modernizaciju i povećanje broja proizvodnih postrojenja - rekao je on.

Prema njegovim rečima, remont je izvršen na 34 reaktora i apsorbera, pri čemu je zamenjeno oko 850 kubnih metara katalizatora, remontovano je 245 posuda pod pritiskom, 47 kompresora i pumpi, 310 razmenjivača toplote, 1457 cevovoda, 243 vazdušna hladnjaka, 16 cevnih peći, itd.

- Primetno je da je i ovog puta fokus NIS-a tokom kapitalnog remonta bio na tome da se sve aktivnosti obave kvalitetno i da svi učesnici budu bezbedni jer jedino na taj način može biti obezbeđen dugoročno efikasan i pouzdan rad rafinerije i ojačana konkurentnost na tržištu. Nakon ovako opsežnih aktivnosti, siguran sam da će se kroz unapređenje efikasnosti poslovnih aktivnosti kašnjenje nadoknaditi - rekao je Govedarica.

On je naveo da „sa velikom sigurnošću možemo da kažemo da je integracija petrohemijskog sa rafinerijskim biznisom globalni trend i da je cilj da se što više sirovine iz rafinerija nafte iskoristi za dobijanje petrohemijskih proizvoda.

- Spajanje NIS-a i HIP Petrohemije je očekivan i logičan potez kada se realno sagleda situacija u naftno-petrohemijskoj industriji na evropskom tržištu. Danas su najbolje evropske rafinerije po konfiguraciji petrohemijske, što znači da pored goriva (dizel, benzin, kerozin) mogu da plasiraju na tržište i petrohemijske proizvode. Činjenica je da je situacija na globalnom tržištu poslednjih godina nepredvidiva i da su na tržištu opstale samo one naftne kompanije koje su diverzifikovale i proširile svoju paletu proizvoda uključivanjem petrohemijskih produkata - naveo je profesor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKI ZET POTOPIO ITALIJANE: Švajcarac oženio lepu Srpkinju sa tetovažom koja nosi moćno značenje (FOTO)