POTREBAN ODGOVARAJUĆI DONOR KOŠTANE SRŽI: Leskovčanka moli ljude dobre volje da joj pomognu da preživi

I. M.

31. 05. 2024. u 13:45

Marija Petronijević, medicinska sestra iz Leskovca, koja je do polovine februara ove godine, radeći u operacionoj sali Opšte bolnice u svom gradu, pomagala drugim ljudima sada traži odgovarajućeg donora koštane srži što joj je neophodno da preživi.

ПОТРЕБАН ОДГОВАРАЈУЋИ ДОНОР КОШТАНЕ СРЖИ: Лесковчанка моли људе добре воље да јој помогну да преживи

foto: Fejsbuk/Marija Petronijević, Leuka

Ona je majka dve devojčice, od pet i sedam godina, koje ne znaju da je žena koja ih je rodila ozbiljno bolesna, jer joj je 16. februara dijagnostikovana leukemija i od tada se njen život u potpunosti promenio. Za njeno potpuno izlečenje potreban je odgovarajući donor koštane srži, ali nažalost, među prijavljenim nema podudarnih.

- Molim sve ljude dobre volje da se odazovu akciji i pomognu mi da nađem odgovarajućeg donora, da bih bila ponovo zdrava i vratila se svojim ćerkama. Vi koji želite da pomognete i odazovete se akciji, sve što treba jeste da se javite i da vam uzmu krv kako bi se videlo da li ste vi baš onaj ili ona koji meni mogu spasiti život. To je jedna epruveta od tri mililitra za vas, a meni život – navela je Marija u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk i unapred zahvalila svima koji odgovore na njen apel.

Poziv za pomoć ovoj hrabroj ženi, koja još uvek veruje u život, uputilo je i Udruženje pacijenata za pomoć obolelim od akutne leukemije „Leuka“.

U potresnom apelu ističe se da je uzimanje uzoraka organizovano u petak 7. juna, na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, od 10 do 15 časova, uz podsećanje da svi koji žele da pomognu to mogu da učine i svakog dana u Institutu za transfuziju krvi Srbije u Beogradu, Službi za transfuziju krvi KBC Zemun, u Zavodima za transfuziju krvi u Nišu, Kragujevcu, Subotici i Užicu kao i na svim mestima gde god da su ekipe za prikupljanje dragocene tečnosti.

- Na ovoj slici je žena za koju u ovom momentu nema leka. Smrt joj je izvesna. Marija, majka Une i Danke, umire, a po slikama se to ne vidi. Devojčice to ne znaju...Tu privilegiju nema Marko. On zna da njegova žena i majka njegove dece umire. Zna i nemoćan je - navedeno je u „Leukinoj“ objavi.

Marija i Marko imaju još jednu brigu, jer je jedna od njihovh devojčica na ispitivanjima, a Marko mora sa njom u bolnicu u Beograd.

- Još se ne zna tačno šta je. Najave lekara su ozbiljne, jako ozbiljne. Očekuju da će lekari pronaći koja je bolest u pitanju, a strah od mogućeg zaokuplja oboje. Marijina smrt je skoro izvesna, ali njih brine šta je sa devojčicom – navedeno je u objavi „Leuke“ uz nadu da će lekari pronaći koja je bolest u pitanju i izlečiti je.

Uprkos svemu, kako se dodaje, Marija, koja gleda smrti u oči, ne gubi nadu i dalje veruje da će uspeti da pronađe lek.

Kako se ističe, zapravo ona ne može da pronađe lek. Njen lek mora da dođe do nje, a jedini način da Marija izbegne smrt je transplatacija koštane srži matičnim ćelijama.

Vreme ne radi za Mariju i zbog toga je neophodno da se u što kraćem roku pronađe odgovarajući davalac, jer ni u jednom registru davalaca matićnih ćelija nema uzorka koji joj odgovara.

Najveća verovatnoća je da se podudaran davalac nađe u Srbiji i zato se mole svi koji imaju između 18 i 45 godina, bez obzira na pol i krvnu grupu, da se jave i provere da li je među njima baš – taj. Da bude Marijin lek i život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVET JE ZGROŽEN: Osuđeni pedofil učestvuje na Olimpijskim igrama Pariz 2024, evo i kako su ga pustili