PROHOR PČINJSKI OSTAO BEZ IGUMANA: Ne prestaju spekulacije o nesuglasicama u vranjskoj eparhiji

J. Stojković

05. 06. 2024. u 13:13

IGUMAN manastira Sveti Prohor Pčinjski arhimandrit Metodije Marković objavio je na društvenim mrežama da je dobio otpust i da odlazi iz svetinje, što je otvorilo brojne polemike o navodnom mimoilaženju sa vladikom vranjskim Pahomijem i nesuglasicama u Eparhiji.

ПРОХОР ПЧИЊСКИ ОСТАО БЕЗ ИГУМАНА: Не престају спекулације о несугласицама у врањској епархији

Foto: M. S.

- Draga braćo i sestre, moja duhovna deco, prijatelji, obaveštavam vas da sam odlukom episkopa vranjskog razrešen dužnosti igumana manastira, i da u narednom periodu treba da pređem u neki drugi manastir. Voleo bih da vas vidim, blagoslovim i da se pozdravimo. Biću u manastiru još par dana, pa ko može da dođe biće mi drago - napisao je Metodije, ali nakon polemika koje su se povele u komentarima izbrisao je objavu.
Vladika vranjski Pahomije, u izjavi za "Večernje novosti", naveo je da nema nikakvog sukoba, kako se spekuliše u javnosti.

Fotto: eparhija Vranjska

 

- On je tražio otpust još prošle godine, ali nije otišao. Želeo je dalje da napreduje, ali je ovo mala eparhije gde nije imao mogućnosti, te će verovatno u nekoj od eparhija koju izabere imati mogućnost daljeg napredovanja. Prohor Pčinjski je značajan manastir i ima veliku ekonomiju i potrebno je da ga vodi neko ko ima veće organizacione sposobnosti. Po Ustavu SPC episkop je duhovni nastojatelj svih manastira u eparhiji, tako da ću ja preuzeti na sebe upravljanje manastirom. Nije prvi put da iguman ode iz manastira i to su tekuće stvari u crkvi - kaže episkop vranjski.

Foto; Novosti

 

On dodaje da ne želi da se bavi društvenim mrežama i navodima na njima jer nema vremena da tako nešto prati.

- Manastir Sveti Prohor Pčinjski je specifičan. Mnogo smo uradili ne samo u ovom predelu već i u smislu obeležavanja važnih datuma i sećanja na događaje koji su zaboravljeni u našoj istoriji. Nisam siguran da li to nekome smeta - kaže prvi čovek Eparhije vranjske.

Inače, arhimandrit mr Metodije Marković, jedan od najškolovanijih sveštenih lica u vranjskoj eparhiji, postao je iguman Prohora Pčinjskog početkom 2020.
Školovao se u Nišu, Moskvi, magistrirao u Bolonji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)