KRKOBABIĆ: Minibusevi i za najudaljenija sela

Novosti online

04. 06. 2024. u 15:55

LOKALNE samouprave, njih 17 dobiće sredstva da nabave minibuseve i omoguće prevoz stanovnika i u najudaljenijim selima Srbije, rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić prilikom potpisivanja ugovora sa lokalnim samoupravama.

КРКОБАБИЋ: Минибусеви и за најудаљенија села

Foto: Milan Ilić

Krkobabić je posebno istakao da jedno vozilo odlazi na Kosovo i Metohiju,  u Orahovac. Time će 750 stanovnika u njihova tri sela imati rešen prevoz.

Nakon današnjeg potpisivanja ugovora za dodelu bespovratnih sredstava, besplatan prevoz stiže u još 264 sela.

Predsednik Komisije, dekan saobraćajnog fakulteta prof. dr Nebojša Bojović istakao je značaj ovog programa i najavio spremnost Saobraćajnog fakulteta da u narednom periodu radi na celovitom programu kako bi se na sistemski način u celosti rešilo pitanje mobilnosti stanovništva i dobara u ruralnim delovima Srbije. „U saobraćajnom inženjerstvu ta kategorija se posebno mora izučavati“, rekao je Bojović i istakao dobru saradnju Ministarstva i naučno-istraživačkog  centra Saobraćajnog fakulteta.

Foto: Milan Ilić

Među 17 opština i gradova, u 10 upravnih okruga, koje će dobiti vozila za prevoz seoskog stanovništva, tri su u devastiranim područjima i u IV grupi stepena razvijenosti.

Aleksandar Micić, predsednik privremenog organa Opštine Orahovac naglasio je značaj minibusa koji im uskoro stiže, jer predstavlja veliko olakšanje i pomoć za žitelje sela ove opštine.

Prema rečima predsednika Opštine Arilje Predraga Maslara, sredstvima za kupovinu minibusa koje su dobili rešiće mnoga pitanja u selima ovog kraja: „Naša opština je razuđena, sela su udaljena, a u pojedinim naseljima je mali broj stanovnika, pa je veoma važno što ćemo sad moći da svima njima izađemo u susret i obezbedimo besplatan prevoz“, naglasio je Maslar.

Od današnjih dobitnika bespovratnih sredstava, 14 jedinica lokalne samouprave nema organizovan gradski i prigradski prevoz, a dve se nalaze u pograničnom delu zemlje. Sredstva koje je izdvojilo Ministarstvo za brigu o selu za ove namene je 119 miliona dinara, a jedinice lokalne samouprave su učestvovale sa 50,7 miliona dinara. Programom je po jednoj prijavi odobravano do sedam miliona dinara.

Od početka sprovođenja programa, 2021. godine, ukupno je rešen prevoz sa žitelje sela u 78 jedinica lokalne samouprave. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)