URGENTNI CENTAR PUN, OGROMAN BROJ SRČANIH UDARA ZBOG TEŠKOG VREMENA: Vrućine nam tek stižu, a ovo su saveti lekara

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 06. 2024. u 14:16

RHMZ opet izdao upozorenje. Kako navode, u naredna dva sata u zapadnoj Srbiji, Šumadiji i na severu Banata očekuju se kiša i lokalni pljuskovi s grmljavinom.

УРГЕНТНИ ЦЕНТАР ПУН, ОГРОМАН БРОЈ СРЧАНИХ УДАРА ЗБОГ ТЕШКОГ ВРЕМЕНА: Врућине нам тек стижу, а ово су савети лекара

Foto: N. Skenderija

Upozorenje je objavljeno u 13 časova.

Međutim, ono što zabrinjava je druga najava, a to je da nas čeka preko 30 stepeni  i to počev od sutra, a za petak, 7. jun, RHMZ je upalio i žuti meteoalarm zbog velikih vrućina koje će u nedelju dostići i 35 stepeni Celzijusa.

To znači da počinje prvi tropski talas u Srbiji ove godine, sa temperaturama preko 30 stepeni. Ovaj prvi tropski talas karakterisaće sunčano, toplo i vlažno vreme, a zbog sparine mnogi će osećati i poteškoće u disanju.

I proteklih nedelja lekari su imali pune ruke posla zbog povećanog broja pacijenata sa srčanim udarom, i to sve zbog promena vremena.

- Temperaturne promene, kao i promene vlage vazduha, vazdušnog pritiska, u većini slučajeva izazivaju nam osećaj izraženog umora, pospanost, loše raspoloženje, ali mogu se pojaviti i ozbiljniji simptomi, što se ovakve nagle promene vremena, naročito temperaturne, odražavaju i na stanje našeg autonomnog sistema - istakao je profesor doktor Goran Stanković, direktor Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), te objasnio:

- Na hladnoći se krvni sudovi sužavaju da bi mogli da obezbede perfuziju za naše najvažnije vitalne organe. Pri ovakvim skokovima, kao sutra na 30 stepeni, naravno da će biti širenje krvnih sudova. Tako da moramo da pokušamo da se prilagodimo, a prilagodićemo se tako što ćemo biti umereni u svemu i obazrivi, naravno, sa uzimanjem terapije.

Tokom prethodne dve nedelje, napominje profesor, u Urgentnom centru UKCS je na intenzivnu negu u koronarnu jedinicu primljeno čak 116 bolesnika. Na interventnu kardiologiju sa simptomima akutnog srčanog udara od tog broja došlo je 67 pacijenata.

- Rano javljanje lekaru, pre svega hitnoj pomoći, ne sopstvenim kolima, može spasiti život ukoliko unutar prvih sat vremena bolesnik sa simptomima poput jasnog bola u grudima koji ne prestaje, koji nema veze sa pokretom ili udisajem, dođe do Kliničkog centra Srbije. Mi smo u prilici da mu hitnom intervencijom otvorimo krvni sud i praktično zaustavimo proces srčanog odumiranja - ističe kardiolog.

BONUS VIDEO: Stravično nevreme u Beogradu - Munje paraju nebo

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto