TOPLOTNI TALAS DONOSI NESTABILNO VREME: U jednom delu Srbije biće pljuskova i grmljavine, a u drugom preko 30 stepeni

Novosti online

07. 06. 2024. u 11:37

PRVI toplotni talas zahvatio je ove godine Srbiju, ali tokom njega neće u svim predelima Srbije biti potpuno stabilno. Narednih dana očekuje se i natprosečno toplo vreme.

ТОПЛОТНИ ТАЛАС ДОНОСИ НЕСТАБИЛНО ВРЕМЕ: У једном делу Србије биће пљускова и грмљавине, а у другом преко 30 степени

Foto: Tanjug/Novosti

Pred nama je sunčan i veoma topao dan.

Maksimalna temperatura biće od 30 do 34 °C, u Beogradu do 33 °C.

Za vikend tropski toplo vreme. Očekuje se sunčano. U subotu posle podne na jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predelima.

Kasnije tokom noći lokalnih pljuskova sa grmljavinom biće i na severu Vojvodine.

Biće uslova i za grmljavinske oluje.

U nedelju se pljuskovi sa grmljavinom ujutro očekuju na severu Vojvodine, a potom ponovo u noći ka ponedeljku, pojasnio je Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 32 do 36 °C, u Beogradu do 35 °C.

U prvoj polovini sledeće sedmice biće malo ugodnije, naročito u utorak i u sredu, dok će u severnoj polovini zemlje biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uz mogućnost nepogoda.

Utorak i sreda doneće temperature ispod 30 °C.

U drugoj polovini sledeće sedmice ponovo sunčano i tropski toplo, uz temperature iznad 30 °C.

Narednih dana vedro nebo doneće i vrlo visoke vrednosti UV zračenja, pa se preporučuje oprez i da se bez adekvatne zaštite ne izlažete direktno suncu.

Ovih dana biće i relativno sparno.

Inače, narednih dana u Beogradu i u urbanim sredinama Vojvodine očekuju se tropske noći, pa se minimalna temperatura tokom noći neće spuštati ispod 20 °C.

U narednom periodu maksimalne temperature u Srbiji biće i za pet do 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Naglo raste nivo dveju većih reka

Prema podacima RHMZ-a, na delu toka Dunava od Bezdana do Bogojeva i Novog Sada očekuje se narednih dana nagli rast Dunava i to za metar i po, pri čemu će Dunav prevazići granice redovne odbrane od poplava i to za pola metra do metar. To znači da se očekuju plavljenja na nebranjenom delu reke, pa će pod vodom biti uglavnom vikend-naselja, ali ne i urbana naselja i gradovi.

Znatno manji rast Dunava očekuje se nizvodno od Novog Sada, pa se nizvodno od Zemuna ne očekuje prevaziliženje redovne odbrane od poplava.

Dakle, u Srbiji najveći rast Dunava očekuje se u gornjem toku, odnosno u Vojvodini i to na potezu od Bezdana do Novog Sada.

Loša vest je da će se obilne padavine i dalje nastaviti u slivu Dunava u centralnoj Evropi, a dobra vest je da je pred Srbijom toplotni talas i da neće biti obilnijih padavina.

Srećom, Dunav trenutno ima srednje i niže vodostaje, tako da će za sada biti spreman da prihvati ogromne količine vode iz centralne Evrope.

Sava ima srednji vodostaj i u njenom slivu neće biti obilnijih padavina u narednom periodu.

Kada je reč o Velikoj Moravi i drugim rekama u Srbiji, narednih dana očekuje se niži vodostaj, uz stagnaciju ili pad.

Još jedna reka biće u porastu u narednom periodu, a reč je o Tisi, ali bez opasnosti od poplava.

Dakle, u narednom periodu sledi nagli porast Dunava, uz prevazilaženje redovne granice redovne odbrane od poplava na toku od Bezdana do Novog Sada.

U ovom slučaju, poplavni talas stiže do Srbije ne zbog obilnih padavina u našoj zemlji i regionu, već zbog veoma obilnih padavina i poplava u gornjem toku, odnosno na jugu Nemačke.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto