SNAŽNO NEVREME STIŽE POSLE PODNE: Pljuskovi sa grmljavinom u ovim delovima zemlje, moguć i grad

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

08. 06. 2024. u 12:26

U SRBIJI je i danas sunčano i veoma toplo vreme, a već oko podneva temperature u većem delu zemlje su oko 30°C. Pred nama je tropski dan, ali u delovima zemlje slede i padavine.

СНАЖНО НЕВРЕМЕ СТИЖЕ ПОСЛЕ ПОДНЕ: Пљускови са грмљавином у овим деловима земље, могућ и град

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Dakle, u većem delu zemlje danas će biti sunčano i tropski toplo, uz maksimalne temperature od 30 do 34°C, u Beogradu do 32-33°C.

Posle 15 časova u zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije očekuje se jači razvoj konvektivne oblačnosti, pa se kasnije podne, pred kraj dana i uveče u ovim predelima očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Biće uslova i za grmljavinske oluje, ponegde i lokalno sa gradom i veoma obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i više od 20 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnsot od urbanih poplava i bujica. Inače, ovaj tip padavina ne utiče na izlivanje reka, već samo na pojavu urbanih poplava ili izlivanja manjih tokova i potoka bujičnih karaktera.

Inače, nalazimo se u delu godine kada su ove pojave uobičajene u našim predelima, tako da nema mesta panici, već treba pratiti redovna obaveštenja i upozorenja državnih i nadležnih službi.

Ovakve pojave, poput grmljavinskih nepogoda, bez problema se mogu prognozirati za određeni deo zemlje danima unapred, ali sama i tačna lokacija može se odrediti dva do tri sata ranije, pogotovo što su ove pojave i veoma lokalnog karaktera.

U toku noći i u nedelju ujutro lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se ponegde i na severu Vojvodine.

Lokalnih pljuskova sa grmljavinom biće ponegde i u noći ka ponedeljku i početkom sledeće sedmice i to uglavnom na severu Srbije.

Biće i dalje veoma toplo, uz postepeni pad temperaure prema sredini sedmice, da bi nakon toga ponovo usledilo veoma toplo vreme.

BONUS VIDEO: VULKAN GRINDAVIK U NOVOJ ERUPCIJI - Pogledajte snimak lave

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama