OSTAVKA NA MESTO DEKANA FPN Slaviša Orlović: Ne želim da se blokira normalno funkcionisanje fakulteta

Novosti online

08. 06. 2024. u 16:24

PROFESOR Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović, koji je juče izabran za dekana tog fakulteta, napisao je na platformi X da podnosi ostavku na to mesto i dodao da je "fakultet iznad svih".

ОСТАВКА НА МЕСТО ДЕКАНА ФПН Славиша Орловић: Не желим да се блокира нормално функционисање факултета

Foto: Medija centar

Orlović je u dokumentu koji je objavio, a koji je adresiran na Nastavno-naučno veće FPN i Savet FPN, istakao da je "svestan da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakulteta".

- Stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mu koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da delim fakultet, podnosim ostavku na mesto izabranog dekana svestan da u ovakvoj atmosferi ne bi mogao da realizujem program koji je podržala većina članova NNV" - istakao je u saopštenju.

Orlović se zahvalio kolegama koji su glasali za njega.

- Zahvaljujem se koleginicama i kolegama koji nisu podlegli neviđenom pritisku i ipak glasali za mene na Nastavno-naučnom veću i na Savetu fakulteta koji je održan u atmosferi neprimerenoj akademskoj instituciji. Moju kandidaturu je osim odeljenja, svojim potpisima podržalo i 21 koleginica i kolega. Nakon mog izbora na izbornoj sednici Nastavno-naučnog veća, koja je održana 30. maja, gde sam dobio većinu na tajnom glasanju rezultatom 55 naspram 42 glasa, do sednice Saveta fakulteta 7. juna, protiv mene se vodi kampanja, hajka i medijski linč - istakao je.

 

Profesor dr Slaviša Orlović, podsetimo, izabran je juče, na sednici Saveta Fakulteta političkih nauka za dekana tog fakulteta. Na početku sednice Saveta konstatovane su ostavke pet članova tog tela, čime je broj njihov broj sa 27 smanjen na 22. Konstatovano je da tih 22 člana imaju pravo glasa.

Budući da je Orlović dobio 13 glasova, konstatovano je da je dobio potrebnu većinu, čime ga je Savet FPN izabrao za dekana te visokoškolske ustanove. Sednica je održana u veoma teškoj atmosferi u kojoj je grupa mladih ljudi, od kojih većina nisu studenti FPN, protestovala i vršila pritisak na članove Saveta. Na samoj sednici Saveta je rečeno da su okupljeni fizički sprečili dva člana tog tela da uđu u prostoriju.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!