NOVI SAVET, PA IZBORI? Očekuje se epilog krize na Fakultetu političkih nauka

V.C.S.

10. 06. 2024. u 10:47

POSLE svega jedino što je izvesno jeste da prof. dr Slaviša Orlović neće biti dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Nakon gužve koja se stvorila i u javnosti, ali i na samom fakultetu, a pošto su obelodanjene prijave o navodnom seksualnom uznemiravanju studentkinja, sam Orlović se povukao.

НОВИ САВЕТ, ПА ИЗБОРИ? Очекује се епилог кризе на Факултету политичких наука

Foto: Printscreen

I dok je on objavio da je podneo ostavku, aktuelni dekan FPN prof. dr Dragan Simić tvrdi da nije ni izabran, pa samim tim nije ni mogao da podnese ostavku. Naime, za Orlovića je glasalo 13 članova Saveta, što je pravni tim fakulteta ocenio kao nedovoljno (za izbor je, kažu, potrebna većina od 14).

- Svestan, da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje Fakulteta, stavljajući Fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mi koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da delim Fakultet, podnosim ostavku na mesto izabranog dekana svestan da u ovakvoj atmosferi ne bih mogao da realizujem program koji je podržala većina članova NNV-a - naveo je Orlović na mreži H, zahvalivši se onima koji nisu, kako je rekao, podlegli pritisku i ipak su glasali za njega na Nastavno-naučnom veću i Savetu fakulteta koji je održan "u atmosferi neprimerenoj akademskoj instituciji".

Foto: Medija centar

Orlović

Epilog cele priče mogli bismo da saznamo uskoro jer je, kako "Novosti" saznaju, Fakultetu političkih nauka podneto više zahteva za dostavljanje informacija od javnog značaja, posle čijeg obelodanjivanja će biti jasno da li je bilo slučajeva seksualnog uznemiravanja koji su zataškani ili ne.

KRNjI SASTAV

SAVET FPN je dugo funkcionisao u krnjem sastavu, samo sa 19 članova, budući da osnivač, odnosno država, nije imenovao svoje kandidate. Međutim, odluke su i tada, tvrde članovi Saveta, donošene sa većinom od 14 glasova, od 27, koliko bi Savet u punom sastavu morao da ima.

Takođe, Savet fakulteta moraće da raspiše nove izbore za dekana, budući da aktuelnom mandat ističe 1. oktobra. Kako saznajemo, za sada je još neizvesno da li će se prvo ići na popunjavanje upražnjenih mesta u samom Savetu (nekoliko članova dalo je ostavku pre izjašnjavanja o Orloviću) ili odmah na izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru