SVETI KRALJ PRIZIVA VERNIKE: Ćivot sa moštima srpskog vladara bio otvoren zbog crkvene slave - u Visokim Dečanima obeležen Spasovdan

D. Zečević

13. 06. 2024. u 18:00

EJ, zamislite, videću mošti Svetoga kralja. Pravog srpskog kralja. Mošti koje isceljuju i mirišu. Mošti koje pokazuju koliko je moćna ova svetinja, ali i koliko je naš narod prisutan na ovim prostorima. Veoma sam uzbuđena i srećna. Pomoliću se za sve koje volim.

СВЕТИ КРАЉ ПРИЗИВА ВЕРНИКЕ: Ћивот са моштима српског владара био отворен због црквене славе - у Високим Дечанима обележен Спасовдан

Foto D. Zečević

U redu vernika koji čekaju da se poklone moštima Svetog kralja Stefana Dečanskog, čiji je ćivot zbog današnjeg praznika Spasovdana, crkvene slave, otvoren, tiho govori Radmila iz Leposavića. Sredovečna žena ne može da sakrije radost i uzbuđenje.

- Dva su glavna razloga zbog kojih vernici i turisti dolaze u ovu svetinju. Turiste privlači to što je crkva sačuvana netaknuta. I arhitektura, skulpture, freskopis, ornamentika, sve je ostalo u originalnom stanju kako je sagrađeno i ukrašeno u 14. veku, a drugi veliki razlog je da mnogi vernici poštuju svetinju zbog moštiju Svetog kralja, zbog isceljenja koja su se dešavala. Prosto i stranci osete posebnu energiju na ovom mestu zbog moštiju Svetog Stefana Dečanskog - priča nam otac Petar, monah zadužen za posetioce, kojeg strpljivo čekamo dok sprovodi grupu Španaca kojima objašnjava istorijat svetinje.

Pitamo ko i odakle sve obilazi ovu svetinju koja opstaje i živi u potpuno albanskom okruženju.

Vojnici Kfora daju propusnice

ZBOG brojnih napada Albanaca od 1999. godine, kao i 2004, tokom kojih je bio i granatiran, manastir Visoki Dečani i dalje obezbeđuju vojnici Kfora koji imaju punkt na samom ulazu u svetinju. Pre ulaza na prvu manastirsku kapiju postavljenu zbog dodatne zaštite vojnici Kfora uzimaju dokumenta posetiocima i daju im propusnice.

- Imamo pokloničke grupe i ne samo pravoslavne već dolaze i muslimani jer su se mnogi isceljivali ovde. I kod Albanaca priča se prenosi s generacije na generaciju jer Sveti kralj Stefan Dečanski isceljuje razne bolesti. Dolaze nam porodice sa bolesnom decom i sa raznim problemima, koji se pomole i prođu na kolenima ispod ćivota sa moštima Svetog kralja i sa moltivom - zaključuje otac Petar, dok pojašnjava da je povodom Spasovdana, danas bilo više stotina gostiju čak i iz Crne Gore.

- Ovo je Božiji raj. Dokaz da Bog postoji - kaže nam Nataša sa Cetinja, dok mladi bračni par iz Velike Hoče sa detencetom kaže da se osim za zdravlje porodice mole i za opstanak srpskog naroda na KiM.

Narod svetkovao i u Prizrenu

POVODOM Spasovdana, slave grada Prizrena, u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg - Svetog Spasa u Prizrenu održana je liturgija koju je služio iguman manastira Svetih arhangela Mihajlo, a kojoj su, osim raseljenih Prizrenaca i ostalih posetilaca, prisustvovale i zamenica direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić. Domaćica slave bila je Jasmina Savić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO