BOLJI USLOVI ZA OSUĐENICE: Obeleženo 150 godina postojanja Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu

N.B.

10. 06. 2024. u 16:04

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da Ministarstvo pravde i Uprava ostaju dosledni u unapređenju materijalnih i svih drugih uslova u cilju humanog i dostojanstvenog izvršenja kazne zatvora za osobe ženskog pola.

БОЉИ УСЛОВИ ЗА ОСУЂЕНИЦЕ: Обележено 150 година постојања Казнено-поправног завода за жене у Пожаревцу

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- Svuda u svetu penološka praksa prepoznaje žene kao posebno ranjivu i osetljivu populaciju i zato godinama unazad predano radimo na unapređenju uslova u kojima osuđenice izdržavaju kaznu zatvora  - izjavio je Carević na Svečanoj akademiji povodom 150 godina postojanja Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu.

On je podsetio da je zavod u Požarevcu jedina kazneno-popravna ustanova u Srbiji u kojoj kaznu zatvora i maloletničkog zatvora izdržavaju osobe ženskog pola, bez obzira na visinu kazne.

Carević je naveo da je, u cilju unapređenja materijalnih uslova u ovom zavodu, krajem 2022. godine počela izgradnja glavne smeštajne jedinice, kapaciteta za 250 osuđenica u skladu sa svim standardima Evropske unije i Saveta Evrope.

- Završetkom ovog paviljona sledeće godine, u potpunosti će biti rešeno pitanje smeštajnih kapaciteta u ovoj ustanovi budući da je u zavodu 2019. godine izgrađen moderan paviljon za 160 osuđenica - istakao je direktor Uprave.

On je rekao da je u fokusu rada svih zaposlenih u ovoj ustanovi humano izvršenje kazne, stavljajući na prvo mesto osuđenicu i njenu dobrobit koja se tiče obrazovanja, sticanja radnih veština, kontakata sa porodicom, učešća u umetničkim i kulturnim sekcijama…

- Osim mogućnosti da nastave prekinuto školovanje, osuđenice mogu da završe obuke za deficitarna zanimanja poput sertifikovane obuke za scensku fotografiju, zatim za krojenje i šivenje, kao i za poslove uzgajanja povrća i cveća u plasteniku, manikira i pedikira -  ukazao je Carević.

Kako je najavio, Ministarstvo pravde će nastaviti sa intenzivnim radom na poboljšanju materijalnih uslova za smeštaj lica lišenih slobode, kao i uslova u kojima rade zaposleni u svim kazneno-popravnim ustanovama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!