"PUTNIK" LETI U NEMAČKU: Studentski tim "Beoavia" sa novom letelicom na prestižnom međunarodnom takmičenju

B. Borisavljević

10. 06. 2024. u 15:58

STUDENTSKI tim "Beoavia" napravio je novu letelicu "Putnik" koja će predstavljati Srbiju na prestižnom međunarodnom takmičenju "Air Cargo Challenge 2024" od 9. do 13. jula u Nemačkoj. Avion, nazvan po slavnom srpskom vojskovođi i vojvodi, koji je imao značajnu ulogu u istoriji i kulturi našeg naroda, predstavlja rezultat osmomesečnog rada tima više od 50 studenata.

ПУТНИК ЛЕТИ У НЕМАЧКУ: Студентски тим Беоавиа са новом летелицом на престижном међународном такмичењу

Foto: Beoavia

Prema rečima članova tima, letelica je dizajnirana za prenos tereta u obliku bilijarskih kugli koje simliraju putnike i pruža visoku efikasnost tokom leta. Sa rasponom krila od 3,3 metra, maksimalnom poletnom masom od 6,7 kilograma, električnim pogonom i autopilotom, "Putnik" predstavlja odraz inovativnosti. Pre finalnog koncepta, razvijena su dva testna prototipa koji su omogućili optimizaciju dizajna i performansi letelice. Letelica "Putnik" je napravljena od kompozitnih materijala, uključujući karbon, što doprinosi njenoj čvrstoći i smanjenju mase.

- Ovo je treći put da Beoavia učestvuje na takmičenju Air Cargo Challenge. Naša prva dva učešća bila su sa projektima Raven 19 (2019) i Feniks (2022) - kaže Nikola Jovanović, koordinator projekta Putnik. - Za "Beoaviu" je bio izazov da osmisli, dokumentuje, izgradi i upravlja radio-vođenom letelicom sa najboljom i najvišom kombinacijom velikogtereta, odlične efikasnosti i visoke brzine. Ovaj zadatak zahteva visok nivo tehničke preciznosti i inovativnosti, što je predstavljao pravi izazov za naš tim.

Air Cargo Challenge je vazduhoplovno takmičenje koje je prvi put održano 2007. godine u Evropi, sa namerom da okupi studentske timove koji se takmiče u dizajniranju i izradi bespilotnih letelica. Organizacija ovogodišnjeg takmičenja pripala je timu iz Ahena (ADDI), koji je osvojio prvo mesto u prethodnom izdanju.

"Beoavia" predstavlja neprofitno studentsko udruženje koje se bavi proučavanjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica i raketa. Tim je osnovan 2017. godine na inicijativu studenata vazduhoplovstva. Oni su jedini predstavnici Univerziteta u Beogradu i Srbije na takmičenjima iz oblasti vazduhoplovsvta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Da li postoji mogućnost da se problemi sa venama ponovo pojave nakon tretmana i kako to možemo sprečiti? (VIDEO)