NEMA DOKAZA KOJI BI UKAZALI NA MOTIV I IZVRŠIOCE! Tužilaštvo za organizovani kriminal odgovorilo na pitanja "Novosti" o ubistvu Pantića

V. Crnjanski Spasojević

12. 06. 2024. u 10:16

NA dvadesettrogodišnjicu ubistva Milana Pantića oglasilo se i Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

НЕМА ДОКАЗА КОЈИ БИ УКАЗАЛИ НА МОТИВ И ИЗВРШИОЦЕ! Тужилаштво за организовани криминал одговорило на питања Новости о убиству Пантића

Žandarmerija ispred Specijalnog suda, Foto Tanjug

Na pitanje "Novosti" čime su se rukovodili kada su dva puta vratili spise predmeta Višem javnom tužilaštvu u Jagodini (dok predsednik UNS Živojin Rakočević tvrdi da je policija završila istragu i prikupila dokaze), iz TOK kažu:

- Nakon svestrane analize spisa Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, formiranih protiv N. N. učinioca u vezi sa ubistvom novinara Milana Pantića, utvrđeno je da u konkretnom slučaju nema ne samo dokaza, nego ni podataka na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da je reč o krivičnom delu izvršenom od strane organizovane kriminalne grupe, odnosno o krivičnom delu organizovanog kriminala, što je osnov za zasnivanje nadležnosti Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Dalje navode da je prikupljeni materijal tokom celog postupka, a posebno podaci navedeni u izveštajima Radne grupe MUP UKP 03/2 SP broj: 168/13-78 od 5. 5. 2020. godine i 03/2 SP broj: 168/13-753 od 18. 2. 2020 godine, zasnovan, kako je i u njima navedeno, na kriminalističko-obaveštajnim i operativnim saznanjima.

Milan Pantić / Foto arhiva

Milan Pantić

- Oni ni izbliza nisu dovoljni da bi se na osnovu njih mogao doneti bilo kakav zaključak o okolnostima ubistva, jer se iz njih ne može utvrditi nijedna činjenica koja bi, bar približno pouzdano, ukazivala na motive i identitet naručioca, organizatora i izvršioca ubistva. Navedeni izveštaji zasnovani su isključivo na pretpostavkama i u njima, kao i u celokupnim spisima, ne postoji nijedan dokaz, a ni indicija koja bi ukazivala da je reč o krivičnom delu iz nadležnosti JTOK - kažu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Dodaju i da je na osnovu sadržine dokumenata koji se odnose na kriminalističku obradu lica mesta neposredno nakon ubistva utvrđeno da nisu postojale adekvatne mere obezbeđenja te lokacije, što je dovelo do kontaminacije mesta uviđaja i propusta u sprovođenju aktivnosti od ključnog značaja za dalji rad i preuzimanje radnji na otkrivanju učinioca i prikupljanju materijalnih dokaza.

- Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je sve vreme sprovođenja istrage Višem javnom tužilaštvu u Jagodini pružalo stručnu podršku i, uprkos svim preduzetim aktivnostima i radnjama, počinilac ili počinioci ovog krivičnog dela nisu identifikovani - zaključuju u TOK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!