POSLE OBARANJA SVETSKOG REKORDA: Obnova i proširenje za "Dedinje 1"

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

11. 06. 2024. u 18:40

INSTITUTU za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", čiji lekari su postigli novi svetski rekord obavivši 21 zamenu srčanih zalistaka u jednom danu TAVI metodom, čestitao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Obraćajući se zaposlenima u ovoj ustanovi izrazio im je neizmernu zahvalnost u ime zdravstvenog sistema i pacijenata Srbije.

ПОСЛЕ ОБАРАЊА СВЕТСКОГ  РЕКОРДА: Обнова и проширење за Дедиње 1

Dragan Milovanović

- Svakoga ko radi, ima volju i viziju, treba podržati, zato ćemo se na sve načine potruditi da u budućem budžetu bude novca da se obnovi zgrada "Dedinja 1". Istovremeno, pokušaćemo da nađemo novi prostor za Institut za rehabilitaciju koji se nalazi do vas, a da "Dedinje" preuzme njihove dosadašnje bolničke kapacitete - rekao je Lončar i dodao da će to biti dragoceno za sve srčane bolesnike da brzo reše svoj zdravstveni problem.

Ministar je rekao i da dela i rezultati Instituta "Dedinje" najbolje govore sami za sebe:

- Ono što je velika vrednost vaše ustanove je što imate više desetina diplomaca sa prosekom 10, što je neprocenjivo bogatstvo Srbije i znam da su oni na dobrom mestu, da se u njih ulaže sa neophodnom kontrolom, da rade što više i gde se svakodnevno proverava njihovo znanje. To nam obećava da će i u budućnosti imati ko da nas leči.

Profesor dr Milovan Bojić, direktor Instituta "Dedinje", uručio je ministru zdravlja posebnu zahvalnicu i podsetio da je za vreme njegovog mandata "Dedinje 2" dobilo dozvolu za gradnju i da je brzo i efikasno i izgrađeno.

Rez od dva milimetra

SVI pacijenti kojima su zamenjeni srčani zalisci TAVI metodom imaju rez svega dva milimetra na preponskoj arteriji, odakle im je uz pomoć katetera plasiran novi sračni zalistak. Najstariji pacijent je 1938, a najmlađi 1952. godište.

Novi svetski rekord "Dedinja" postigla je ekipa sa dr Mihajlom Farkićem na čelu, dr Draganom Topićem, dr Milanom Dobrićem, dr Sašom Hinićem, dr Vladimirom Zobenicom i dr Matijom Furtulom.

- Svi pacijenti koji su prošli zamenu srčanog zaliska TAVI metodom, njih 21, stabilno su i dobro i otpušteni su svojim kućama - rekao je Bojić. - Ono na šta smo posebno ponosni je činjenica da smo ovu 21 intervenciju izveli u krećem vremenu nego prethodnih 17, kada smo prvi put postigli svetski rekord. To je znak da se svi učimo znanjima i veštinama, i da smo dodatno doterali organizaciju. Jer, praksa "Dedinja" je da ne počiva samo na jednom čoveku već na timskom radu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru