KOMPANIJA „DUNAV“ NA BALKAN ECO FAIR-U U VRANJU: Osiguranje poljoprivrede – najkraći put do spokojnog poslovanja

Promo

12. 06. 2024. u 16:00

U VRANjU, od 1. do 8. juna, pod nazivom Balkan eco fair održan je peti međunarodni sajam lekovitog, začinskog i ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva, koji je okupio učesnike iz Grčke, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i naše zemlje.

КОМПАНИЈА „ДУНАВ“ НА БАЛКАН ECO FAIR-У У ВРАЊУ: Осигурање пољопривреде – најкраћи пут до спокојног пословања

Foto: Pakt studio/Boban Kostić, direktor Glavne filijale Dunav osiguranja u Vranju

Kompanija „Dunav osiguranje“ i ove godine je učestvovala na toj sajamskoj manifestaciji značajnoj za pčinjski region.

-  Svedoci smo da su štete od vremenskih nepogoda u prethodnom periodu bile učestale i da su prouzrokovale velike gubitke na pojedinim poljoprivrednim kulturama ‒ istakao je Boban Kostić, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Vranju. ‒ Imanja nekih poljoprivrednih proizvođača u ovom i drugim krajevima naše zemlje bila su naročito pogođena različitim vremenskim neprilikama počev od oluje, grada, poplava, prolećnog mraza, što je ugrozilo njihovo poslovanje i dugoročni razvoj. Najjednostavniji način da umanje gubitke od nevremena, koji su nepredvidivi i predstavljaju stalnu potencijalnu pretnju, jeste osiguranje - ukazao je Kostić podsetivši izlagače na sajmu i ostale poljoprivredne proizvođače na značajnu subvenciju premije osiguranja od čak 40 odsto koju pruža Vlada Republike Srbije i nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

O značaju polise osiguranja poljoprivredne proizvodnje svedoči Olivera Arsić, jedan od izlagača na sajmu, koja već sedam godina uspešno vodi poljoprivredno gazdinstvo u selu Šoprance u okolini Vranja. Ona se bavi proizvodnjom malina i cveća i tvrdi da je osiguranje ključno u tom poslu.

- Mi već godinama osiguravamo zasade maline, ali i ostalu poljoprivrednu proizvodnju kod „Dunav osiguranja“. Za „Dunav“ smo se opredelili pre svega zbog brze i efikasne naknade šteta od vremenskih nepogoda, što garantuje stabilnost i opstanak proizvodnje i u najtežim okolnostima. Zato u našem gazdinstvu osiguranje ima prioritet i ne smatramo ga troškom nego valjanom investicijom.

Budući da je u ovom regionu zastupljena i biljna i stočarska proizvodnja, pa i ruralni turizam, lokalna samouprava nastoji da maksimalno podrži poljoprivredne proizvođače.

- Pored mera Vlade RS, koja već dugi niz godina subvencioniše osiguranje poljoprivredne proizvodnje, i mi ćemo kao Grad, odnosno lokalna samouprava Grada Vranja, uzeti učešće u subvencionisanju, kako bismo pomogli poljoprivrednicima da smanje rizike u procesu proizvodnje, te da samim tim ostvare i bolje finansijske rezultate kroz svoje gotove i polugotove proizvode - rekao je Nebojša Stamenković, resorni većnik u lokalnoj upravi Grada Vranja.

Balkan eco fair, pored prodajno-izložbenog dela smeštenog na gradskom šetalištu u Vranju, bio je i prilika za razmenu iskustava i znanja iz najrazličitijih oblasti, od pčelarstva, lekovitog i magijskog bilja Starih Slovena, kineske i tibetanske herbalne medicine, fitofarmacije, ekologije i mnogih drugih, te mesto terenskih, edukativnih i stručnih skupova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)