STIGLA 81 PRIJAVA, NEREŠENIH - NEMA: Dejan Damnjanović, direktor Agencije za sprečavanje korupcije, u intervjuu za "Novosti"

D. Stevanović

16. 06. 2024. u 12:04

ONO što je bila naša obaveza, a odnosi se na preporuke ODIHR za unapređenje izbornog postupka, mi smo ispunili.

СТИГЛА 81 ПРИЈАВА, НЕРЕШЕНИХ - НЕМА: Дејан Дамњановић, директор Агенције за спречавање корупције, у интервјуу за Новости

Foto ASK

Aktivno smo učestvovali u radnim grupama Vlade i Narodne skupštine, a pripremili smo i izmene dva ključna zakona - o sprečavanju korupcije i finansiranju političkih aktivnosti, i poslali ih ministarstvima pravde i finansija. I sve to dok smo i na terenu pratili kampanju.

Ovako direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović, za "Novosti", sumira rad ove nezavisne institucije tokom prethodnih osam meseci, kada su dvaput otvarana birališta u Srbiji:

- U tom periodu u Agenciju je stigao izuzetno veliki broj prijava vezanih za kontrolu kampanje, što nesumnjivo stvara pritisak u radu. Postupali smo efikasno, što je i naša obaveza, jer su rokovi za odlučivanje o povredama zakona u vezi sa izbornom kampanjom svega pet dana.

Koliko je bila prijava u decembarskoj i junskoj kampanji, a zbog sumnje da se krši Zakon o finansiranju političkih aktivnosti?

- Za oba izborna ciklusa primili smo 81 prijavu protiv političkih subjekata, od kojih se 34 odnose na junske izbore. Postupanja po svim prijavama su završena u zakonskom roku, a rešenja su objavljena na našem sajtu. U kampanji u decembru pokrenuli smo i devet postupaka po službenoj dužnosti i za njih doneli rešenja. Sličan je i broj postupaka koji su u toku, a koji se odnose na junske izbore.

Foto ASK

Da li je i koliko bilo prijava zbog funkcionerske kampanje?

- U toku kampanja 2023. i ove godine, zbog sumnje na postojanje povrede odredaba člana 50 Zakona o sprečavanju korupcije, podneto je ukupno 56 prijava protiv javnih funkcionera, od kojih smo za izbore prošle godine izrekli 10 mera opomene. Tokom kampanje za izbore održane u junu Agencija je u šest postupaka utvrdila da je javni funkcioner postupio suprotno zakonu i izrekla je meru opomene, u pet slučajeva je naloženo funkcionerima da otklone povredu zakona, što su oni u dva slučaja i učinili, dok je u tri slučaja uručenje u toku.

Vaši posmatrači su bili na terenu...

- U toku obe izborne kampanje Agencija je angažovala ukupno 188 terenskih posmatrača, od kojih u vreme junskih izbora njih 30 u Beogradu, a i još 14 u pet gradova u kojima su se održavali izbori. U Novom Sadu je bilo pet posmatrača, koliko i u Nišu, a u Subotici, Zrenjaninu, Pančevu i Čačku po jedan terenski posmatrač. To su ljudi koji su se prijavili na naš konkurs, prošli obuke, sa nekima sarađujemo više godina i niko nema razloga da sumnja u njihovu stručnost.

Kakve su obaveze stranaka koje su učestovale u izbornim utakmicama?

- Svi imaju obavezu da Agenciji podnesu preliminarni i konačni izveštaj o troškovima kampanje. Svoju obavezu iz 2023. ispunilo je 357 političkih subjekata za preliminarne izveštaje, a 371 za konačne. Kada je reč o 2024. rok za preliminarne izveštaje je bio 26. maj i tu obavezu je ispunilo 290 političkih subjekata. Sve ove izveštaje smo verifikovali i objavili na našem sajtu. Kad budu objavljeni konačni rezultati za junske izbore počinje da teče rok od 30 dana za podnošenje konačnih izveštaja.

Tokom junskog izbornog dana dogodili su se i upadi u kol-centre SNS, za koje opozicija tvrdi da su nezakoniti...

- Dobili smo veliki broj dopisa s pitanjem da li su tokom kampanje kol-centri dozvoljena aktivnost po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti. U zakonu je jasno navedeno koje aktivnosti podrazumeva kampanja, a čiji je cilj da se predstavi program, učesnici i da se birači pozovu da za njih glasaju. Kol-centri nisu zakonom zabranjeni, a oni se mogu organizovati i za istraživanja javnog mnjenja, rad sa biračima i članstvom...

Foto ASK

Šef delegacije u Strazburu

PREDVODITE delegaciju Srbije na zasedanju Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope...

- Da, delegacija u kojoj su i predstavnici Vlade, Ministarstva pravde i MUP, biće od 17. do 21. juna u Strazburu. Na zasedanju će biti razmatran Nacrt izveštaja o usklađenosti Srbije sa preporukama GREKO i merama preduzetim za ispunjenje 24 preporuke koje je naša zemlja dobila u Petom krugu evaluacije. To se odnosi na sprečavanje korupcije i unapređivanje integriteta u okviru organa centralne vlasti, odnosno na najvišim izvršnim funkcijama i organa za sprovođenje zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA NA EURO 2024: UEFA uvela vanredne bezbednosne mere